Bottelaar: Colruyt
Regio: België
Fles: Cara Pils, 50cl
Kleur: goudblond
ABV: 4.4%

Bottom Shelf

Cara Pils… het budgetbiertje van supermarktketen Colruyt. Welke rechtgeaarde bierliefhebber zou dit ooit aan de lippen zetten? Wel… iedereen, denk ik. Toch? Nee? Herinner u de storm van verontwaardiging op sociale media toen Colruyt aankondigde de naam van het huisbier in Everyday te willen veranderen? Daar kwamen ze snel van terug. En in 2021 verscheen zelfs een kookboek ‘Koken met Cara Pils’, echt waar. Een uit de hand gelopen grap, zeker weten. Hoe dan ook, de brouwerij achter dit bier wordt niet bekendgemaakt. Sterker nog: het wordt bij verschillende brouwerijen geproduceerd, afhankelijk van wie de beste voorwaarden biedt wanneer de keten nog eens een aanbesteding uitschrijft. Het dankt zijn populariteit uiteraard voornamelijk aan de bijzonder lage prijs. Het schenkt, zoals bijna elke pils, goudblond met een mooie witte kraag en oogt uitnodigend.

De neus is nochtans erg zacht en absoluut niet uitgesproken. Iets van mout met een metalige toets en een hint van vergetelheid. Hier is niets aan de gang.

Hij smaakt inderdaad naar een gewone pint bier, maar dan wel erg flauwtjes en waterachtig. Pils Light? Zucht. Ik had hier stiekem iets meer van verwacht, maar nee dus. Karakterloos.

De afdronk is relatief kort en typerend voor een pils, maar ook hier amper een eetlustopwekkend of dorstlessend bittertje.

Ik ben al geen grote fan van gewone pils, maar dit is effectief en terecht pils op het ‘bottom shelf’. Gelukkig werd het niet omgedoopt tot Everyday, want dit zou ik niet elke dag willen drinken. Laat dit goedkoopste bier van België aub voor de studenten staan, waarvoor dank. Die lusten het, volgens Colruyt, zelfs als het lauwwarm is. Tja.

Geproefd door Mark Dermul op 28-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)