Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Cara Rouge

Tasting Notes Posted on 03/14/2023 16:25

Bottelaar: Colruyt
Regio: België
Fles: Cara Rouge, 33cl
Kleur: rood
ABV: 7.5%

Dr Pepper

Veel supermarktketens hebben hun eigen huismerk-budgetpils op de markt, maar Cara van Colruyt is zonder twijfel het bekendste (en goedkoopste). Hun Cara Pils is al sinds 1980 verkrijgbaar. Er bestaan naast de Cara Pils ook nog twee iets sterkere varianten, namelijk de Cara Blond en de Cara Rouge. Ze werden in maart 2022 gelanceerd ‘omdat de consument op zoek is naar speciaalbieren’, aldus Colruyt. Nou, ja. De pils was alvast een dikke tegenvaller. Karakterloos en flets. Hopelijk is dit beter: de Cara Rouge, een fruitbier op basis van krieken. Hij schenkt een karmozijnrood met witte (licht roze) kraag met grote bellen die lang blijft staan.

Op de neus ruikt het helemaal niet naar een kriekbier, maar eerder naar Dr Pepper en rode vetersnoep. Of die kersensnoepjes van Haribo. Ik ruik absoluut niets anders!

Op smaak gaat dat lustig verder… ik lijkt wel vloeibare kersensnoepjes naar binnen te kappen. Op steroïden, het is waar. Maar lekker is dit allerminst. Ook op smaak is dit een Dr Pepper met wat alcohol. Kapt vlotter binnen dan limonade.

De finish… welke finish?

Wie zich aan een zacht zoetzuur kriekbier verwachtte (ikke!) is er aan voor de moeite. Dit is eerder een zoete en plakkerige frisdrank met alcohol. Speciaalbier? Nou. Speciaal bier, ja, als dat als eufemisme mag gebruikt worden. Spotgoedkoop met zijn prijskaartje van 69 cent voor een blikje van 33cl. Dus niet zeuren en op het schap laten staan voor de ouden van dagen en festivalgangers. Laat mijn offer niet voor niets geweest zijn!

Geproefd door Mark Dermul op 28-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Cara Pils

Tasting Notes Posted on 03/14/2023 06:25

Bottelaar: Colruyt
Regio: België
Fles: Cara Pils, 50cl
Kleur: goudblond
ABV: 4.4%

Bottom Shelf

Cara Pils… het budgetbiertje van supermarktketen Colruyt. Welke rechtgeaarde bierliefhebber zou dit ooit aan de lippen zetten? Wel… iedereen, denk ik. Toch? Nee? Herinner u de storm van verontwaardiging op sociale media toen Colruyt aankondigde de naam van het huisbier in Everyday te willen veranderen? Daar kwamen ze snel van terug. En in 2021 verscheen zelfs een kookboek ‘Koken met Cara Pils’, echt waar. Een uit de hand gelopen grap, zeker weten. Hoe dan ook, de brouwerij achter dit bier wordt niet bekendgemaakt. Sterker nog: het wordt bij verschillende brouwerijen geproduceerd, afhankelijk van wie de beste voorwaarden biedt wanneer de keten nog eens een aanbesteding uitschrijft. Het dankt zijn populariteit uiteraard voornamelijk aan de bijzonder lage prijs. Het schenkt, zoals bijna elke pils, goudblond met een mooie witte kraag en oogt uitnodigend.

De neus is nochtans erg zacht en absoluut niet uitgesproken. Iets van mout met een metalige toets en een hint van vergetelheid. Hier is niets aan de gang.

Hij smaakt inderdaad naar een gewone pint bier, maar dan wel erg flauwtjes en waterachtig. Pils Light? Zucht. Ik had hier stiekem iets meer van verwacht, maar nee dus. Karakterloos.

De afdronk is relatief kort en typerend voor een pils, maar ook hier amper een eetlustopwekkend of dorstlessend bittertje.

Ik ben al geen grote fan van gewone pils, maar dit is effectief en terecht pils op het ‘bottom shelf’. Gelukkig werd het niet omgedoopt tot Everyday, want dit zou ik niet elke dag willen drinken. Laat dit goedkoopste bier van België aub voor de studenten staan, waarvoor dank. Die lusten het, volgens Colruyt, zelfs als het lauwwarm is. Tja.

Geproefd door Mark Dermul op 28-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)