Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Heaven Hill 13 Year Old 2009/2022 Brachadair, Barrel #152734, 245 bts
Kleur: amber
ABV: 61%

Eucalyptus

Een Amerikaan die maar liefst 13 jaar lag te rijpen, da’s toch iets wat je niet alle dagen tegenkomt. En Belgisch bottelaar Brachadair durfde het aan dit vat op 61% toch op de markt te brengen. Ik ben eens benieuwd!

De alcohol laat zich op de neus alvast niet voelen! Van goeie integratie gesproken. Lekker zoet zoals je van een Amerikaanse whiskey mag verwachten. Vanille, bananenchips en snuiftabak, opgesmukt met een frisse toets van eucalyptus.

Hij is zijdezacht en krachtig (maar nog steeds niet brandend!) op vanille en zwarte peper. De banaan keert weer terwijl het hout langzaam maar zeker begint te domineren en flink wat kruidigheid aflevert. Kaneel, nootmuskaat en nog meer pepers. Wordt toch stillaan pikant, maar midpalate (nadat je speekselklieren in overdrive gegaan zijn) verschijnen er mooie toetsen van walnoten en wederom eucalyptus. Een zacht bittere toets als van Seville appelsienen. Mooi.

Dat wordt allemaal mooi verdergezet in een licht drogende, middellange afdronk.

Nou, deze Heaven Hill overtreft toch wel mijn verachtingen, moet ik bekennen. Leuke selectie van Patrick en zijn kornuiten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).