Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 10 Year Old 2011/2022 Brachadair, bourbon barrel #1564, 214 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 58.1%

Kruisbessen & Kiwi

Het was alweer veel te lang geleden dat ik nog eens iets van deze geweldige Belgische bottelaar proefde, maar toen ik hem op Maltclan tegenkwam, vulde Patrick met veel gusto enkele sampleflesjes voor me af. Eén daarvan bevatte deze 10-jarige Glen Garioch (gestookt in mei 2011 en gebotteld in april 2022, dus slechts een maand jonger dan 11 jaar), die ik met evenveel gusto aan de lippen zal zetten. Hij is bijzonder bleek.

De neus is erg herbaal met allerhande groene tuinkruiden, mossen en grassen. Wat zoetzure toetsen van citroenzuursnoep en pompelmoes proberen daar doorheen te prikken, maar hebben de grootste moeite. Dito voor wat wit fruit. Peper en iets wat me aan curry doet denken domineert deze neus. Ik beken, dit is erg atypisch naar mijn mening en ik ben er nog niet aan uit of ik dit nu lekker vind of niet.

Hij is flink pikant bij aankomst. Peper en zoethout komen eerst, maar dan gaat citrusfruit daar toch vlotjes over heen. Dat maakt voor mij veel goed. Dat wordt gevolgd door kruisbessen en kiwi, vanille en bloemsuiker. Ja, dit is wel lekker en tevens best krachtig.

De finish wordt zowaar zelfs een tikkeltje snoeperig, ondanks het feit dat de peper blijft prikkelen tot het allerlaatste momen.

De neus zette me volledig op het verkeerde been, want op smaak en in de finish is dit een erg aangename, zij het flink atypische, Glen Garioch. Te koop voor zo’n 75 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).