Distilleerderij: Hentho Spirits
Regio: België
Fles: Maeve London Dry Gin
Kleur: clear
ABV: 40%

Less is More

De Maeve is een Belgische London Dry Gin, bedacht door twee vrienden (vandaar de vuistjes op de fles) tijdens een warme zomernacht. De combinatie van rozemarijn, citroen, munt en zwarte peper moeten zorgen voor een herkenbare, frisse gin. Hij wordt overigens gestookt in Antwerpen bij Hentho Spirits en wordt gebotteld op 40% in een mooi groen flesje van 50cl.

De neus is fris en klassiek, met een licht snoeperig en floraal kantje. Jeneverbes neemt het voortouw, zoals het hoort, gevolgd door flink wat citrustoetsen, maar de rozemarijn en munt geven hem een frisse kick.

De gin is romig en zacht pikant op de tong, dankzij de zwarte peper. Citrus neemt wederom het voortouw, terwijl de munt zich wat laat manifesteert maar wel dominant wordt. Het geeft deze gin een erg frisse toets.

De afdronk is relatief lang en minty.

Dat doet deugd, eerlijk gezegd. Less is more en tegenwoordig heb je zo’n eclatante gins dat het fijn is om nog eens gewoon terug naar de basis te keren. Deze laat zich vlot drinken met een blokje ijs en behoeft helemaal geen tonic. Maar alles voor de wetenschap.

GIN & TONIC

Ik proefde de Maeve met verschillende tonics, maar omdat hij relatief delicaat is wordt hij nogal snel ondergesneeuwd met een te sterke (lees: te veel suikers) tonic. Voor mij was de eerder zachte Seventeen tonic de ideale combinatie. Die Seventeen is overigens de Argentijnse ‘1724’ tonic in een nieuw jasje.

Een flesje Maeve kost je 40 EUR voor een halve liter.

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).