Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: De Toekomst It’s Not Rocket Science Gin Infused Tripel

Tasting Notes Posted on 27/02/2023 16:03

Brouwerij: De Toekomst
Regio: Nederland
Fles: It’s Not Rocket Science Gin Infused Tripel, Lazy Beer Men & Sybarite Distillery, 330ml
Kleur: amber
ABV: 9.0%

Gin Infused Beer

Op mijn blog kan u de tasting notes vinden van de Vertigo Gin en de Vertigo Hibiscus Gin, die allebei tot zowel mijn als Dearly Beloved’s favoriete gin behoren. En te bedenken dat ze in Mechelen worden geproduceerd! De Sybarite Distillery heeft met beide gins al flink wat medailles gepakt. Sterker nog, in september vorig jaar was ik daar te gast op een teambuilding en stookten we een experimentje. Daarvan publiceerde ik nog niet zo gek lang geleden de tasting notes. Toen kondigde Wim Mangelschots – de master distiller – aan dat hij en zakenpartner Rocky in samenwerking met Lazy Beer Men uit Katwijk en brouwerij De Toekomst uit Nederland een gin-infused tripel aan het uitdokteren was. En ziehier, hij is er! Deze tripel kreeg de naam It’s Not Rocket Science mee en werd dus geïnfuseerd met de Vertigo Hibiscus gin. Een gek idee, maar wel gedurfd en… zo zal blijken als u verder leest: nog verdomd lekker ook. Hij schenkt troebel amberkleurig met een spierwitte kraag die geen schijn van kans maakt en onmiddellijk gaat liggen, wat ik een beetje spijtig vind.

Verfrissende neus met dat typische bittertje op de achtergrond dat een tripel zo aantrekkelijk kan maken, maar tevens een verrassend zoetje als van karamel, ananaskers en groene banaan – wat ook toetsen zijn die ik op de neus ontdek van de Vertigo Hibiscus gin. Dat zit dus wel erg goed, want als je een gin-bier op de markt brengt, dan kan het maar beter naar die gin ruiken, toch?

Op smaak valt als eerste op dat het bier weinig carbonatie heeft. Ik hou er wel van dat een tripel op de tong danst, maar dat doet deze niet. Flets is te streng, maar hij bruist te weinig. Gelukkig zit de smaak dan weer wel erg goed. Romig op tropisch fruit, pittig gekruid (voor een tripel dan toch) en wat aardse tonen. Een mooie balans tussen enerzijds een fris doordrinkbier en anderzijds de complexiteit van de gin. Toegegeven, da’s een knap staaltje vakmanschap.

De afdronk is erg aangenaam. Ik ben niet gewoon van een bier in het algemeen, of een tripel in het bijzonder, dat er sprake is van een lange afdronk. Dat is hier wel het geval.

Dorstlessend en eetlustopwekkend tegelijkertijd. En ocharme 3 EUR voor een flesje. Nog wat meer sprankelen en er mag een krat in de kelder.

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Gin: Vertigo Experiment

Tasting Notes Posted on 27/02/2023 12:01

Distilleerderij: Sybarite Distillery
Regio: België
Fles: Vertigo Experiment London Dry Gin, 5cl
Kleur: clear
ABV: 42%

Vertigo Spice

Laat ik mij al op voorhand verontschuldigen voor deze tasting notes, want deze gin is absoluut niet commercieel verkrijgbaar. Wacht, neen, ik druk me verkeerd uit. De Vertigo Gin en de Vertigo Hibiscus Gin zijn wél in de winkel te vinden – en erg de moeite waard! – maar dit is een mini flesje van 5cl van een uniek experiment. Tijdens een teambuilding in september 2022 met de collega’s van ING waren we te gast bij de Sybarite Distillery in Mechelen en mochten we samen een gin maken. Voor dit evenement had Wim Mangelschots, eigenaar en Master Distiller, een volledig nieuw recept uitgewerkt. Aan het eind van het experiment kregen we een miniflesje als souvernir. En dat ga ik nu proeven, zie!

Intense neus op heel wat herbale toetsen, pepers allerhande en flink wat citrus. Hij is kruidiger dan zijn voorgangers. Maar lekker fris tegelijkertijd. Dit is een erg aangename neus, hoor. Kan je van complex spreken bij een gin? Ja? Awel, dat is hij.

Bijzonder romig, echt! Nu krijg ik citroengras, zoethout en pompelmoes… clean en dirty tegelijkertijd. Maar wat hier vooral opvalt is de heerlijke kruidigheid. Dit is exotisch. Transporteert me naar Zuidoost Azië, als het ware (ben ooit eens in Taiwan geweest en daar doet hij mij aan denken). Dit lijkt wel een gin die ontsnapt is uit één of andere Indische keuken… en het is heerlijk.

De finish is niet alleen kruidig en bijzonder lang, maar ook nog eens elegant en bevredigend.

Geweldig! Ik weet niet of Wim dit leest, maar als ik hem was zou ik dit recept op (veel) grote(re) schaal herhalen en de Vertigo Spice in het leven roepen. Ik neem met één fles genoegen om dit idee te mogen gebruiken.

PS. Ik maakte met mijn sample geen G&T, want deze is gewoon te lekker (en te weinig) om te mixen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Maeve Gin

Tasting Notes Posted on 27/02/2023 06:00

Distilleerderij: Hentho Spirits
Regio: België
Fles: Maeve London Dry Gin
Kleur: clear
ABV: 40%

Less is More

De Maeve is een Belgische London Dry Gin, bedacht door twee vrienden (vandaar de vuistjes op de fles) tijdens een warme zomernacht. De combinatie van rozemarijn, citroen, munt en zwarte peper moeten zorgen voor een herkenbare, frisse gin. Hij wordt overigens gestookt in Antwerpen bij Hentho Spirits en wordt gebotteld op 40% in een mooi groen flesje van 50cl.

De neus is fris en klassiek, met een licht snoeperig en floraal kantje. Jeneverbes neemt het voortouw, zoals het hoort, gevolgd door flink wat citrustoetsen, maar de rozemarijn en munt geven hem een frisse kick.

De gin is romig en zacht pikant op de tong, dankzij de zwarte peper. Citrus neemt wederom het voortouw, terwijl de munt zich wat laat manifesteert maar wel dominant wordt. Het geeft deze gin een erg frisse toets.

De afdronk is relatief lang en minty.

Dat doet deugd, eerlijk gezegd. Less is more en tegenwoordig heb je zo’n eclatante gins dat het fijn is om nog eens gewoon terug naar de basis te keren. Deze laat zich vlot drinken met een blokje ijs en behoeft helemaal geen tonic. Maar alles voor de wetenschap.

GIN & TONIC

Ik proefde de Maeve met verschillende tonics, maar omdat hij relatief delicaat is wordt hij nogal snel ondergesneeuwd met een te sterke (lees: te veel suikers) tonic. Voor mij was de eerder zachte Seventeen tonic de ideale combinatie. Die Seventeen is overigens de Argentijnse ‘1724’ tonic in een nieuw jasje.

Een flesje Maeve kost je 40 EUR voor een halve liter.

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).