Distilleerderij: Sybarite Distillery
Regio: België
Fles: Vertigo London Dry Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 42%

Sensueel

Ergens in Mechelen, verstopt in de Galgestraat, bevindt zich de craft distilleerderij Sybarite. Ik moest de betekenis opzoeken. Een ‘sybarite’ is een persoon die zichzelf graag overgeeft aan zijn (of haar!) voorliefde voor sensuele luxe. Oh, boy. Maar laat ik nu toevallig de master distiller – Wim M – persoonlijk kennen. Ik kon dan ook niet anders dan zijn gin proeven, toch? Hij drong zo aan, weet je wel. Da’s een grapje, maar ik weet dat hij dit leest. Hoe dan ook, de Vertigo Gin is een London Dry die in 2020 een gouden medaille wegkaapte op de World Spirits Competition in San Fransisco. Dus hij zal wel iets goed doen, toch? Gemaakt in kleine batches van 120 flessen. Ik proef batch 19, fles 60.

De neus is relatief intens. Flink wat peper. Da’s ongetwijfeld te danken aan de Ethiopische passiebes en de andaliman peper uit Sumatra. Daarnaast flink wat herbale toetsen en mooie invloeden van citrus. Hij is romig, a little dirty & clean tegelijkertijd. Je moet het ruiken om te snappen wat ik daarmee bedoel. Maar dit is wellicht wel duidelijk: top!

Erg zacht op de tong. Heerlijk mondgevoel. Citroengras, pepers, pompelmoes en een hint van kruisbes. Bijzonder clean, amai. En strak. Mooie botanische mix, hoor. Naar het schijnt zijn het er 13.

De afdronk is ook niet min. Lang, warm, romig, kruidig.

Sensueel? Dat weet ik nog zo niet. Maar lekker alleszins! Erg lekker, zelfs. Sterker nog: mijn vrouw zegt me dat het de lekkerste gin is die ze al proefde. Dat wil al iets zeggen, hoor. En ja, deze kan perfect puur gedronken worden, zo complex is hij (en zo drink ik ‘m ook het liefst, weliswaar met een blokje ijs).

GIN & TONIC

Hier gaan we eens wat uitgebreider mee aan de slag en maken een Vertigo Gin-Gin Mule (ja, twee keer gin in de naam, da’s geen typo). Neem een shaker en gooi daar wat blaadjes munt in. Muddle deze (dat wil zeggen wat pletten, niet kapot stampen, dank u zeer). Voeg daar 3cl eenvoudige siroop en 10cl vers geperst limoensap aan toe. Giet daar 6cl van deze Vertigo bij en een flesje Fentimans Ginger Beer (ginger ale kan ook, maar is minder intens van smaak). Shaken die handel – geen zorgen, er blijven voldoende bubbels in je gemberbiertje – en dan over een zeefje in een tinnen kopje gieten. Afwerken met een blaadje munt en een kwartje citroen of limoen.

Maar gin is toch voor de zomer, niet? Ja, zeker, maar serveer deze (puur) als aperitief op kerstavond en niemand zal die opmerking maken. Bij het beste wat ik al geproefd heb en naar het schijnt is Wim ondertussen klaar met zijn opvolger, de Vertigo Hibiscus Gin. Bring it on! Verkrijgbaar op deze website. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).