Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Estate Gin ‘Coikes Choice’ for Saint Mac

Tasting Notes Posted on 20/12/2021 16:35

Distilleerderij: Société Du Maine Drilhon
Regio: Frankrijk
Fles: Single Estate Gin ‘Draw Me Like One of Your French Girls’ for Saint Mac
Kleur: clear
ABV: 40%

Franse Meiden

Estate Gin is een organische gin uit het zuidoosten van Frankrijk. Saint Mac, de shop uit het – voor mij – verre Limburg was hier blijkbaar zo zot van dat ze besloten een aantal flessen speciaal voor de winkel te laten bottelen. Ze kregen zelfs een apart label met hun hondje Cois erop. ‘Coiskes Choice – Draw Me Like One of Your French Girls’… Geen idee wat dat allemaal te betekenen heeft, maar proeven gaan we sowieso!

De neus is even wennen, moet ik zeggen. Flink wat aardse tonen en iets dat me heel even aan gekookte hesp doet denken. Echt waar. Of zouden dat de brokken van Coiske zijn? Grapje. Daaronder zit een mix van jeneverbes en flink wat agrums. Redelijk klassiek profiel, maar met een hoek af. Trouwens: de hesp vervliegt na wat ademen en evolueert tot mooie toetsen van een naaldbos. Nog twee minuten later krijg ik zelfs wat witte chocolade. Boeiend en plezant.

Het mondgevoel is prima! Fluweelzacht streelt hij de smaakpapillen. Citrus en vooral jeneverbes schemeren door, maar er verschijnt ook een snoeperig zoetje als van hard candy en een mooie, romige toets van nougat. Midpalate geeft hij plots een uppercut van kruidigheid. Staartpeper? Nice! Stukken beter dan de neus aankondigde.

De afdronk is middellang, zacht gekruid en met een mooi bittertje dat de eetlust opwekt.

De neus begon een beetje weird, maar dat evolueerde snel in de richting van een erg leuke, klassieke gin die (een tikkeltje te) vlot wegdrinkt. Maar wat hebben die Franse meiden daar mee te maken?

GIN & TONIC

Deze gin is perfect om de ultieme klassieker te maken. Gewoon wat ijs (veel!), een goeie scheut van Coikes Choice – niet gierig zijn, dus – en dan een klassieke tonic. Schijfje citroen erbij en klaar is Kee… euh… Coiske! In mijn geval koos ik voor de Thomas Henry.

Een G&T zoals een zomerse G&T hoort te zijn. Hier te krijgen voor ocharme 33 EUR. Da’s vriendelijk geprijsd. Mijn fles zal dan ook niet lang leven.

PS. ‘Draw me like one of your French girls’ is een quote uit de kaskraker Titanic van James Cameron uit 1997. En neen, ik zie nog steeds de link niet. Wellicht een inside joke. Vraag het aan Gunther wanneer je je fles gaat afhalen.

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: Vertigo Hibiscus

Tasting Notes Posted on 20/12/2021 12:22

Distilleerderij: Sybarite Distillery
Regio: België
Fles: Vertigo London Dry Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 42%

Tropisch

‘Bij het beste wat ik al geproefd heb en naar het schijnt is Wim ondertussen klaar met zijn opvolger, de Vertigo Hibiscus Gin. Bring it on!’ Die woorden waren nog niet koud of daar ging de bel alweer. Ik zie die kerel van Bpost vaker dan mijn kinderen… Enfin: de nieuwe Vertigo Hibiscus Batch 1 is er! Eveneens gebotteld op 42% en wederom in een zeer mooie verpakking. Daar is duidelijk ook veel tijd en energie naartoe gegaan. Lekker gin, mooie verpakking, mooie bijhorende glazen die in het oog springen, knappe website… Het plaatje is compleet én klopt. Maar Wim kennende, verbaast het me niet. Eens curieus of deze Vertigo Hibiscus het even goed doet als zijn voorganger.

Oh, ja! De neus is minstens even intens, maar deze flirt onmiddellijk met tropische toetsen. Roze pompelmoes, physalis, onrijpe ananas, hint van groene banaan (echt waar!), kokos en… hoe kan het ook anders: hibiscus. Ook deze heeft wat aardse toetsen, wat hem een tikkeltje dirty maakt. Ik vraag me af hoe Wim dat voor elkaar krijgt. Erg goed.

Hij is zijdezacht op de tong. Lichtjes romig. Goeie body. Wederom die tropische toetsen, zoals de neus al aankondigde, maar dan ondersteund door een pittige kruidigheid. Ik moet aan de kleur rood denken (ja, ik heb dat vaak, dat ik smaken en kleuren associeer. Wat wil dat zeggen, dokter?).

De finish is lang, warm, romig en kruidig en houdt perfect het midden tussen zoet en bitter.

Perfect als aperitief met een blokje ijs. Minstens even complex als zijn voorganger. Ik kan echt niet zeggen welke ik prefereer. Het is als je favoriete kind kiezen. Dat lukt gewoon niet (alhoewel…).

GIN & TONIC

De Pink Pepper tonic leek me net iets te voor de hand liggend, dus koos ik een andere. Ik hou wel van de Syndrome Raw, die pittig van smaak is en flink bubbelt. Voor de rest vind ik de gin al tropisch genoeg, zodat ik er enkel nog wat citroen- en limoenzeste aan moest toevoegen om tot een bijzonder verfrissende G&T te komen. Ik ga me wat voorraad inslaan tegen de zomer, want Dearly Beloved is er ook weg van. En als die er in vliegt, kan het rap gaan… zij is immers de echte kenner in huis.

Deze nieuwe Vertigo Hibiscus staat nog niet op de website – hij is echt nog maar net gebotteld – maar hij zal niet lang op zich laten wachten. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: Vertigo

Tasting Notes Posted on 20/12/2021 06:33

Distilleerderij: Sybarite Distillery
Regio: België
Fles: Vertigo London Dry Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 42%

Sensueel

Ergens in Mechelen, verstopt in de Galgestraat, bevindt zich de craft distilleerderij Sybarite. Ik moest de betekenis opzoeken. Een ‘sybarite’ is een persoon die zichzelf graag overgeeft aan zijn (of haar!) voorliefde voor sensuele luxe. Oh, boy. Maar laat ik nu toevallig de master distiller – Wim M – persoonlijk kennen. Ik kon dan ook niet anders dan zijn gin proeven, toch? Hij drong zo aan, weet je wel. Da’s een grapje, maar ik weet dat hij dit leest. Hoe dan ook, de Vertigo Gin is een London Dry die in 2020 een gouden medaille wegkaapte op de World Spirits Competition in San Fransisco. Dus hij zal wel iets goed doen, toch? Gemaakt in kleine batches van 120 flessen. Ik proef batch 19, fles 60.

De neus is relatief intens. Flink wat peper. Da’s ongetwijfeld te danken aan de Ethiopische passiebes en de andaliman peper uit Sumatra. Daarnaast flink wat herbale toetsen en mooie invloeden van citrus. Hij is romig, a little dirty & clean tegelijkertijd. Je moet het ruiken om te snappen wat ik daarmee bedoel. Maar dit is wellicht wel duidelijk: top!

Erg zacht op de tong. Heerlijk mondgevoel. Citroengras, pepers, pompelmoes en een hint van kruisbes. Bijzonder clean, amai. En strak. Mooie botanische mix, hoor. Naar het schijnt zijn het er 13.

De afdronk is ook niet min. Lang, warm, romig, kruidig.

Sensueel? Dat weet ik nog zo niet. Maar lekker alleszins! Erg lekker, zelfs. Sterker nog: mijn vrouw zegt me dat het de lekkerste gin is die ze al proefde. Dat wil al iets zeggen, hoor. En ja, deze kan perfect puur gedronken worden, zo complex is hij (en zo drink ik ‘m ook het liefst, weliswaar met een blokje ijs).

GIN & TONIC

Hier gaan we eens wat uitgebreider mee aan de slag en maken een Vertigo Gin-Gin Mule (ja, twee keer gin in de naam, da’s geen typo). Neem een shaker en gooi daar wat blaadjes munt in. Muddle deze (dat wil zeggen wat pletten, niet kapot stampen, dank u zeer). Voeg daar 3cl eenvoudige siroop en 10cl vers geperst limoensap aan toe. Giet daar 6cl van deze Vertigo bij en een flesje Fentimans Ginger Beer (ginger ale kan ook, maar is minder intens van smaak). Shaken die handel – geen zorgen, er blijven voldoende bubbels in je gemberbiertje – en dan over een zeefje in een tinnen kopje gieten. Afwerken met een blaadje munt en een kwartje citroen of limoen.

Maar gin is toch voor de zomer, niet? Ja, zeker, maar serveer deze (puur) als aperitief op kerstavond en niemand zal die opmerking maken. Bij het beste wat ik al geproefd heb en naar het schijnt is Wim ondertussen klaar met zijn opvolger, de Vertigo Hibiscus Gin. Bring it on! Verkrijgbaar op deze website. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).