Distilleerderij: Société Du Maine Drilhon
Regio: Frankrijk
Fles: Single Estate Gin ‘Draw Me Like One of Your French Girls’ for Saint Mac
Kleur: clear
ABV: 40%

Franse Meiden

Estate Gin is een organische gin uit het zuidoosten van Frankrijk. Saint Mac, de shop uit het – voor mij – verre Limburg was hier blijkbaar zo zot van dat ze besloten een aantal flessen speciaal voor de winkel te laten bottelen. Ze kregen zelfs een apart label met hun hondje Cois erop. ‘Coiskes Choice – Draw Me Like One of Your French Girls’… Geen idee wat dat allemaal te betekenen heeft, maar proeven gaan we sowieso!

De neus is even wennen, moet ik zeggen. Flink wat aardse tonen en iets dat me heel even aan gekookte hesp doet denken. Echt waar. Of zouden dat de brokken van Coiske zijn? Grapje. Daaronder zit een mix van jeneverbes en flink wat agrums. Redelijk klassiek profiel, maar met een hoek af. Trouwens: de hesp vervliegt na wat ademen en evolueert tot mooie toetsen van een naaldbos. Nog twee minuten later krijg ik zelfs wat witte chocolade. Boeiend en plezant.

Het mondgevoel is prima! Fluweelzacht streelt hij de smaakpapillen. Citrus en vooral jeneverbes schemeren door, maar er verschijnt ook een snoeperig zoetje als van hard candy en een mooie, romige toets van nougat. Midpalate geeft hij plots een uppercut van kruidigheid. Staartpeper? Nice! Stukken beter dan de neus aankondigde.

De afdronk is middellang, zacht gekruid en met een mooi bittertje dat de eetlust opwekt.

De neus begon een beetje weird, maar dat evolueerde snel in de richting van een erg leuke, klassieke gin die (een tikkeltje te) vlot wegdrinkt. Maar wat hebben die Franse meiden daar mee te maken?

GIN & TONIC

Deze gin is perfect om de ultieme klassieker te maken. Gewoon wat ijs (veel!), een goeie scheut van Coikes Choice – niet gierig zijn, dus – en dan een klassieke tonic. Schijfje citroen erbij en klaar is Kee… euh… Coiske! In mijn geval koos ik voor de Thomas Henry.

Een G&T zoals een zomerse G&T hoort te zijn. Hier te krijgen voor ocharme 33 EUR. Da’s vriendelijk geprijsd. Mijn fles zal dan ook niet lang leven.

PS. ‘Draw me like one of your French girls’ is een quote uit de kaskraker Titanic van James Cameron uit 1997. En neen, ik zie nog steeds de link niet. Wellicht een inside joke. Vraag het aan Gunther wanneer je je fles gaat afhalen.

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).