Distilleerderij: Sliabh Liag Distillers
Regio: Ierland
Fles: An Dúlamán Santa Ana Gin, Armada strength
Kleur: rose
ABV: 57%

Armada

Gin op de zogenaamde Navy Strength kende ik al. De Ierse Sliabh Liag Distillers noemde deze barrel-aged gin Armada strength om de geschiedenis een beetje kleur te geven. Immers, deze gin is genoemd naar La Duquesa Santa Ana, een Spaans oorlogsschip dat verloren ging voor de Ierse kust nabij Loughros Mor, Ardara, tijdens de mislukte Spaanse invasie van Engeland in 1588. De gin werd gerijpt op Rioja wijnvaten alvorens te bottelen op 57%. Dat verklaart het kleurtje van rosé wijn.

Hij is lekker aromatisch en een ware strijd tussen zoet en zilt. Zoet in de zin bosbessen en aardbeien, zilt in de zin van zeewier. In de verte ook even iets wat me aan chemische zoetstof doet denken, maar het stoort niet. Wordt na enkele ogenblikken zelfs een tikkeltje snoeperig.

Stevige aanzet, maar dat verbaast niet. Nu is het allemaal rood fruit en zelfs iets bubblegum-y met een flinke kruidigheid als van zoethout, witte peper en tannine. Maar het werkt erg goed en de sterkte is prima doenbaar.

De afdronk is lang en begint zoet, maar naar het einde toe steekt de zilte toets terug de kop op.

Dit met een blokje ijs is echt genieten, maar ja… alles voor de G&T wetenschap, toch?

GIN & TONIC

Ik kieper wat van dat bosfruit in mijn glas en voeg er een schijfje limoen en partje pompelmoes aan toe en leng aan met de Belgische Syndrome Velvet tonic. Wat een lekker feestje!

Oh, ja, Sliabh Liag Distillers zijn ook de mensen achter de Silkie whiskey.

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).