Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Toasted Gin

Tasting Notes Posted on 26/02/2023 15:59

Distilleerderij: Sterkstokers
Regio: België
Fles: Toasted Gin
Kleur: clear
ABV: 44%

Woodsmoke

Hoezo, de gin-hype is voorbij? Ik dacht het niet. Ten huize Dermul wordt er nog flink wat G&T geschonken tijdens zonovergoten dagen, hoor. En ziehier, een compleet nieuwe Vlaamse gin: Toasted Gin! Het recept werd ontwikkeld door niemand minder dan Jeroen Moernaut, de man die al 15 jaar lang The Bonding Dram bestierde (maar nu een gloednieuwe webshop in het leven heeft geroepen met Care for Craft Spirits). Maar de kunst van het distilleren liet hem niet los, hij behaalde zijn diploma en ging aan de slag. De gebruikte botanicals zijn – naast de obligate jeneverbes – citroen en appelsien, rozemarijn, bergalsem, salie, piment, heermoes, eikel, selim peper, iris- en engelenwortel en korianderzaad.

Lekker romige neus op jeneverbes, staartpeper, witte chocolade (!), citrusvruchten en gras. Er zit een mooie toets van getoaste eik in, wat meteen de naam eer aan doet.

Volmondig en fluweelzacht. Nu krijg ik meer citrusfruit dan op de neus, maar ook mooie florale toetsen en iets snoeperigs zoet dat me op één of andere manier aan cuberdons doet denken. Weer lekker gekruid ook. Flink gepeperd. Erg romig, hoor. Hij plakt goed.

In de afdronk komt dat streepje woodsmoke terug, wat me aangenaam verrast en hem lekker warm maakt. Ik vraag me wel af hoe Jeroen dat heeft klaargespeeld, want deze distilled dry gin heeft uiteraard nooit in de buurt van een vat geweest.

Erg goeie gin die zich zeker puur lekker laat drinken. Eén ijsblokje volstaat. Ik ben fan!

GIN & TONIC

Op 4 augustus 2022 spendeerden Jeroen, Dearly Beloved en ik een zalige namiddag waarin we de gin met niet minder dan 14 verschillende tonics probeerden, van dry tot botanical tot ‘met een speciaal smaakje’. De gin is echter zo’n goeie basis, dat hij met elk van de tonics die ik probeerde goed overeind bleef en een heerlijk zomerse cocktail maakte. Maar ik heb wel een voorkeur.

Hij werkte naar mijn mening het beste met de Erasmus Bond Classic Tonic – ook een Belgisch product! Deze klassieke tonic complementeerde de gin erg goed en maakte er een bitterzoete, verfrissende aperitief van. Hoewel hij het ook goed deed met ‘tonic met een smaakje’ is deze gin gewoon te goed om hem te verstoppen. Zomer in het glas!

PS. Merk op dat ik deze notes reeds op 4 augustus schreef en pas nu kan publiceren. Zo lang kan de lijdensweg dus zijn om een nieuw product in de markt te zetten… ongelooflijk. Al goed dat het lekker spul is.

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: An Dúlamán Santa Ana Gin

Tasting Notes Posted on 26/02/2023 06:58

Distilleerderij: Sliabh Liag Distillers
Regio: Ierland
Fles: An Dúlamán Santa Ana Gin, Armada strength
Kleur: rose
ABV: 57%

Armada

Gin op de zogenaamde Navy Strength kende ik al. De Ierse Sliabh Liag Distillers noemde deze barrel-aged gin Armada strength om de geschiedenis een beetje kleur te geven. Immers, deze gin is genoemd naar La Duquesa Santa Ana, een Spaans oorlogsschip dat verloren ging voor de Ierse kust nabij Loughros Mor, Ardara, tijdens de mislukte Spaanse invasie van Engeland in 1588. De gin werd gerijpt op Rioja wijnvaten alvorens te bottelen op 57%. Dat verklaart het kleurtje van rosé wijn.

Hij is lekker aromatisch en een ware strijd tussen zoet en zilt. Zoet in de zin bosbessen en aardbeien, zilt in de zin van zeewier. In de verte ook even iets wat me aan chemische zoetstof doet denken, maar het stoort niet. Wordt na enkele ogenblikken zelfs een tikkeltje snoeperig.

Stevige aanzet, maar dat verbaast niet. Nu is het allemaal rood fruit en zelfs iets bubblegum-y met een flinke kruidigheid als van zoethout, witte peper en tannine. Maar het werkt erg goed en de sterkte is prima doenbaar.

De afdronk is lang en begint zoet, maar naar het einde toe steekt de zilte toets terug de kop op.

Dit met een blokje ijs is echt genieten, maar ja… alles voor de G&T wetenschap, toch?

GIN & TONIC

Ik kieper wat van dat bosfruit in mijn glas en voeg er een schijfje limoen en partje pompelmoes aan toe en leng aan met de Belgische Syndrome Velvet tonic. Wat een lekker feestje!

Oh, ja, Sliabh Liag Distillers zijn ook de mensen achter de Silkie whiskey.

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).