Distilleerderij: Sterkstokers
Regio: België
Fles: Toasted Gin
Kleur: clear
ABV: 44%

Woodsmoke

Hoezo, de gin-hype is voorbij? Ik dacht het niet. Ten huize Dermul wordt er nog flink wat G&T geschonken tijdens zonovergoten dagen, hoor. En ziehier, een compleet nieuwe Vlaamse gin: Toasted Gin! Het recept werd ontwikkeld door niemand minder dan Jeroen Moernaut, de man die al 15 jaar lang The Bonding Dram bestierde (maar nu een gloednieuwe webshop in het leven heeft geroepen met Care for Craft Spirits). Maar de kunst van het distilleren liet hem niet los, hij behaalde zijn diploma en ging aan de slag. De gebruikte botanicals zijn – naast de obligate jeneverbes – citroen en appelsien, rozemarijn, bergalsem, salie, piment, heermoes, eikel, selim peper, iris- en engelenwortel en korianderzaad.

Lekker romige neus op jeneverbes, staartpeper, witte chocolade (!), citrusvruchten en gras. Er zit een mooie toets van getoaste eik in, wat meteen de naam eer aan doet.

Volmondig en fluweelzacht. Nu krijg ik meer citrusfruit dan op de neus, maar ook mooie florale toetsen en iets snoeperigs zoet dat me op één of andere manier aan cuberdons doet denken. Weer lekker gekruid ook. Flink gepeperd. Erg romig, hoor. Hij plakt goed.

In de afdronk komt dat streepje woodsmoke terug, wat me aangenaam verrast en hem lekker warm maakt. Ik vraag me wel af hoe Jeroen dat heeft klaargespeeld, want deze distilled dry gin heeft uiteraard nooit in de buurt van een vat geweest.

Erg goeie gin die zich zeker puur lekker laat drinken. Eén ijsblokje volstaat. Ik ben fan!

GIN & TONIC

Op 4 augustus 2022 spendeerden Jeroen, Dearly Beloved en ik een zalige namiddag waarin we de gin met niet minder dan 14 verschillende tonics probeerden, van dry tot botanical tot ‘met een speciaal smaakje’. De gin is echter zo’n goeie basis, dat hij met elk van de tonics die ik probeerde goed overeind bleef en een heerlijk zomerse cocktail maakte. Maar ik heb wel een voorkeur.

Hij werkte naar mijn mening het beste met de Erasmus Bond Classic Tonic – ook een Belgisch product! Deze klassieke tonic complementeerde de gin erg goed en maakte er een bitterzoete, verfrissende aperitief van. Hoewel hij het ook goed deed met ‘tonic met een smaakje’ is deze gin gewoon te goed om hem te verstoppen. Zomer in het glas!

PS. Merk op dat ik deze notes reeds op 4 augustus schreef en pas nu kan publiceren. Zo lang kan de lijdensweg dus zijn om een nieuw product in de markt te zetten… ongelooflijk. Al goed dat het lekker spul is.

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).