Distilleerderij: Long Pond
Regio: Jamaica
Fles: Teca Jamaica Premium High Ester Unaged Rum, Silver Rum-Bilee 25 jaar Krien en Stef
Kleur: clear
ABV: 57%

Daiquiri

Voor hun 25-jarige jubilee bottelden Krien en Stef van whiskyrestaurant De Cluysenaer een Silver Rum-Bilee, een Premium High Ester Unaged Rum van Jamaica. Teca wordt geassocieerd met het oude en teloorgegane Tilston Estate en wordt vandaag de dag bij Long Pond gemaakt. Het is een rum van melasse die met een pot still werd gedistilleerd, maar dus géén eik gekust heeft. Men noemt dat ook wel eens een zilveren rum, vandaar… Hij schenkt dus kristalhelder. En omdat hij nog geen verzachting onderging door het eikenhout, verwacht ik me aan een dubbele portie funkiness.

Yup, deze is superfunky, amai mijn klak. Superglue, linoleum, plasticine, karnemelk en een heerlijk zoetje. Hint van groene banaan en kandijsuiker. Aangenaam, maar het is een stijl die je moet liggen.

Romig, rijk en pikant met onmiddellijk flink wat funky toetsen die me aan gesuikerde verfverdunner doen denken (Watte? Yup!). Behoeft geen water, maar geeft toch een flinke trap tegen je tanden.

De afdronk is lang en een tikkeltje vuil, als u begrijpt wat ik bedoel.

Puur zou deze wel eens erg moeilijk kunnen vallen bij vele liefhebbers. Zeker als je Jamaicaanse rum nog niet gewend bent. Maar voeg hier ijs, limoensap en een beetje suikersiroop aan toe en je maakt een Daiquiri met ballen aan zijn lijf. Er zijn nog flesjes beschikbaar in De Cluysenaar voor 49 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).