Distilleerderij: Longueteau
Regio: Guadeloupe
Fles: Longueteau Genesis Collection 2016, 5.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 72.3%

Gekonfijte kastanjes

Longueteau Genesis is een ‘rhum ambrée agricole’ uit Guadeloupe, wat zoveel betekent als gestookt van vers suikerrietsap en houtgerijpt. Hij werd na twee jaar rijping op Franse eik gebotteld op – tromgeroffel – 72.3% ABV! Ik hou alvast wat water bij de hand. Longueteau is al sinds 1895 actief op het eiland als rum-distilleerderij (terwijl de familie al in 1766 naar het eiland trok). Hij is – voor een rum, althans – verrassend bleek, vind ik.

Zoet, maar vooral umami op de neus. Ik moet onmiddellijk denken aan een schotel ramen (de Japanse noedels, niet het glaswerk natuurlijk) met sojasaus, grof brood, hosties en gekonfijte kastanjes! Kerststol en peperkoek. Vers geschept papier. Indrukwekkend, maar… ik ben er nog niet uit of ik dit lekker vind ruiken. Water toevoegen maakt hem zelfs een beetje weeïg, wat ik geen voordeel vind.

Oh… dit komt stevig binnen, maar ik heb het water dat ik had klaargezet niet echt nodig. Wat zoeter dan op de neus met flink wat vanille, hoestsiroop en zelfs iets van limoenschillen, terwijl een flinke dosis peper voor een al even flinke prikkel zorgt. Een theelepeltje water (dan toch maar gedaan) brengt de vanille iets meer naar voren, maar maakt hem niet significant zoeter. Wel romiger.

De afdronk leunt dan weer meer aan bij de neus, waarmee ik wil zeggen dat hij zijn zoetigheid weer wat loslaat. Verdund is dat niet anders, maar dan lijkt de finish veel langer.

Hoewel ik deze rum boeiend vond, zou ik er geen fles van uit krijgen, eerlijk gezegd. Tikkeltje moeilijk. Het is werken. Zo’n 80 tot 85 EUR in onze contreien.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).