Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt 2019/2022, Batch RA08, 11.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

2% Oloroso

Terwijl de ‘gewone’ batches lustig doorgaan (op het moment van schrijven was Batch 18 al een feit), lanceerde Nc’nean in 2022 twee compleet nieuwe batches met een nieuw systeem van nummering. Naast deze Batch RA08 is er ook nog ene Batch BU06. Deze eerste (die nu ook in mijn glas zit) werd samengesteld met 43% STR rode wijnvaten, 55% voormalige Amerikaanse whiskeyvaten (waarvan het overgrote deel first fill bourbon) en 2% oloroso sherryvaten. Oh, ja, nog een klein detail: de fles is nu niet doorzichtig groen of ondoorzichtig donkerblauw, maar gewoon doorzichtig – weliswaar met nog steeds de prachtige opdruk.

Honing, citrus, karamel, nougat en chocolade krijg ik op de neus. Een licht florale toets (varens?) begroet mij eveneens. Wat eucalyptus in de achtergrond. Hij ruikt verrassend rijk en zelfs een tikkeltje romig.

Lekker rond en romig op de tong, absoluut. Ook al zit er maar voor 2% aan oloroso-gerijpte malt bij, dat geeft hem toch wat meer body en kruidigheid. Afgezien daarvan is het verschil in smaak niet zo groot met vorige batches, maar dat was ook niet de betrachting. Ik krijg wel nog een toets van tamme kastanjes en zoethout. Witte peper. Licht drogend naar het einde toe.

De finish is middellang, zacht drogend en kruidig.

Het is geweten dat ik een fan ben van het eerste uur. Maar deze release bevestigt gewoon wat ik al sinds Batch 01 wist: dit is gewoon topspul (voor die leeftijd en prijs). Net geen 60 EUR, wat oké is naar mijn mening.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).