Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Nc’nean Organic Single Malt Batch RA08

Tasting Notes Posted on 19/02/2023 16:36

Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt 2019/2022, Batch RA08, 11.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

2% Oloroso

Terwijl de ‘gewone’ batches lustig doorgaan (op het moment van schrijven was Batch 18 al een feit), lanceerde Nc’nean in 2022 twee compleet nieuwe batches met een nieuw systeem van nummering. Naast deze Batch RA08 is er ook nog ene Batch BU06. Deze eerste (die nu ook in mijn glas zit) werd samengesteld met 43% STR rode wijnvaten, 55% voormalige Amerikaanse whiskeyvaten (waarvan het overgrote deel first fill bourbon) en 2% oloroso sherryvaten. Oh, ja, nog een klein detail: de fles is nu niet doorzichtig groen of ondoorzichtig donkerblauw, maar gewoon doorzichtig – weliswaar met nog steeds de prachtige opdruk.

Honing, citrus, karamel, nougat en chocolade krijg ik op de neus. Een licht florale toets (varens?) begroet mij eveneens. Wat eucalyptus in de achtergrond. Hij ruikt verrassend rijk en zelfs een tikkeltje romig.

Lekker rond en romig op de tong, absoluut. Ook al zit er maar voor 2% aan oloroso-gerijpte malt bij, dat geeft hem toch wat meer body en kruidigheid. Afgezien daarvan is het verschil in smaak niet zo groot met vorige batches, maar dat was ook niet de betrachting. Ik krijg wel nog een toets van tamme kastanjes en zoethout. Witte peper. Licht drogend naar het einde toe.

De finish is middellang, zacht drogend en kruidig.

Het is geweten dat ik een fan ben van het eerste uur. Maar deze release bevestigt gewoon wat ik al sinds Batch 01 wist: dit is gewoon topspul (voor die leeftijd en prijs). Net geen 60 EUR, wat oké is naar mijn mening.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Nc’nean Quiet Rebels ‘Lorna’

Tasting Notes Posted on 19/02/2023 06:35

Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Quiet Rebels ‘Lorna’, OB 2022, ex-Bourbon & ex-Pineau des Charentes, 7560 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.5%

Lady Distiller

Nc’nean timmert gestaag verder aan hun releases en het aantal flessen gaat daarmee ook de hoogte in. Terwijl de eerste Quiet Rebels – een eerbetoon aan oprichter Annabel – een oplage kende van 4.504 flessen, krijgt die van Lorna – ter ere van Lorna Davidson, één van de vrouwelijke distillers – er zomaar eentje van meer dan 7500 flessen. De samenstelling is ook interessant, want deze vatting werd gemaakt met 84% voormalige bourbonvaten en 16% vaten waar voorheen Pineau des Charentes op rijpte!

De neus begint verrassend gesloten en heeft wat lucht en handwarmte nodig om op gang te komen. Maar als je dat kan opbrengen (doen, gewoon!) word je toch beloont met een mooie, zoete en fruitige neus. Honing, karamel, vanille en moutsuikers worden al snel opgeleukt met abrikozen en perziken en overrijpe peren. Eerst verschijnt een zuurtje als van kruisbessen, maar met wat geduld evolueert dit naar wat donkerder toetsen als van vijgen en gedroogde pruimen. Nog later verschijnen wat groene tuinkruiden die het plaatje compleet maken.

Flink olieachtig en mondvullend bij aankomst en onmiddellijk redelijk kruidig op witte peper en zelfs wat nootmuskaat. Dan volgt het fruit in vol ornaat, hoewel hij minder zoet smaakt dan de neus liet uitschijnen. Desalniettemin vind ik dit, zeker voor een 3-jarige malt, al erg mooi. Midpalate verschijnt wat witte chocolade en groene druiven. Dat moet dan wel van de Pineau zijn.

De afdronk is wat aan de korte kant en licht drogend, maar dat kan de pret allang niet meer bedelven.

Ik heb een zwak voor Nc’nean, dat is geweten. En deze Lorna bevestigt nog maar eens waarom ik van dit huis hou. Een nadeel is ongetwijfeld het prijskaartje. In België tel je hier tussen de 90 en 100 EUR voor neer.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).