Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Quiet Rebels ‘Lorna’, OB 2022, ex-Bourbon & ex-Pineau des Charentes, 7560 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.5%

Lady Distiller

Nc’nean timmert gestaag verder aan hun releases en het aantal flessen gaat daarmee ook de hoogte in. Terwijl de eerste Quiet Rebels – een eerbetoon aan oprichter Annabel – een oplage kende van 4.504 flessen, krijgt die van Lorna – ter ere van Lorna Davidson, één van de vrouwelijke distillers – er zomaar eentje van meer dan 7500 flessen. De samenstelling is ook interessant, want deze vatting werd gemaakt met 84% voormalige bourbonvaten en 16% vaten waar voorheen Pineau des Charentes op rijpte!

De neus begint verrassend gesloten en heeft wat lucht en handwarmte nodig om op gang te komen. Maar als je dat kan opbrengen (doen, gewoon!) word je toch beloont met een mooie, zoete en fruitige neus. Honing, karamel, vanille en moutsuikers worden al snel opgeleukt met abrikozen en perziken en overrijpe peren. Eerst verschijnt een zuurtje als van kruisbessen, maar met wat geduld evolueert dit naar wat donkerder toetsen als van vijgen en gedroogde pruimen. Nog later verschijnen wat groene tuinkruiden die het plaatje compleet maken.

Flink olieachtig en mondvullend bij aankomst en onmiddellijk redelijk kruidig op witte peper en zelfs wat nootmuskaat. Dan volgt het fruit in vol ornaat, hoewel hij minder zoet smaakt dan de neus liet uitschijnen. Desalniettemin vind ik dit, zeker voor een 3-jarige malt, al erg mooi. Midpalate verschijnt wat witte chocolade en groene druiven. Dat moet dan wel van de Pineau zijn.

De afdronk is wat aan de korte kant en licht drogend, maar dat kan de pret allang niet meer bedelven.

Ik heb een zwak voor Nc’nean, dat is geweten. En deze Lorna bevestigt nog maar eens waarom ik van dit huis hou. Een nadeel is ongetwijfeld het prijskaartje. In België tel je hier tussen de 90 en 100 EUR voor neer.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).