Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 12 Year Old 2009/2022 for Whisky Club of Luxembourg, Berry Bros & Rudd, Sherry Butt, 300 bts
Kleur: stro
ABV: 64.3%

Zwoerd

In dezelfde reeks werd door Berry Bros & Rudd reeds eerder een Linkwood 2009 gebotteld, maar deze keer wilde de jongens en meisjes van de whisky club in Luxemburg een Ardmore. Hij komt bovendien van een sherry butt en is gebotteld op – tromgeroffel – 64.3%. Doet je toch afvragen op welke sterkte deze Ardmore op vat ging. Het kleurtje doet alleszins niet per sé een sherryvat vermoeden, want hij is erg bleek.

Erg herbale en zelfs ietwat vuile neus op natte aarde en vaaswater met letterlijk rottende plantenresten. Het is wat mij betreft zelfs net iets te vuil. Boter en aardappelschillen, alsook wat zout en het zwoerd van spek. Fruit? Niet in het minst. Water toevoegen brengt nog een toets van rubber aan de oppervlakte.

Op smaak is het alvast stukken beter en zoeter. Appels, peren en vanille alvorens de kruiden van het hout en de rokerigheid van de turf van zich laten spreken. Maar hij brandt! Hier moet (wat mij betreft) flink wat water bij. Verdund toont hij wat genade en wordt iets toegankelijker op meer vanille en zoethout, maar het blijft een krachtpatser.

De afdronk is pikant en zoet. Met water worden de kruiden zelfs nog iets meer uitgesproken.

Een moeilijke en veel te sterk gebottelde Ardmore, wat mij betreft. Ik heb herhaaldelijk naar adem moeten happen. Dankjewel voor het sample, Dieter!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).