Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 12 Year Old 2009/2022 for Whisky Club Luxembourg, Berry Bros & Rudd, Bourbon Hogshead, 324 bts
Kleur: vol goud
ABV: 54.5%

One Trick Pony

Berry Brothers & Rudd is natuurlijk geen onbekende. Al jaar en dag hofleverancier met hoofdkwartier in London, bottelen zij uiteraard ook zelf whisky. Deze jonge Linkwood werd speciaal voor de Whisky Club uit Luxemburg gebotteld. Het hogshead leverde 324 flessen op vatsterkte op. Ik kreeg een sample in de handen gedrukt van mijn goeie vriend Benny.

Heerlijke neus op wit fruit met ananas en een vleugje druivensap, iets van munt en Jelly Beans. Groene banaan, perzik, vanille. Een schoolvoorbeeld van hoe een op bourbonvat gerijpte Linkwood zou moeten ruiken.

Hij is heerlijk waxy op de tong, volmondig en zacht gekruid, waarbij zowel wit fruit als wat geel fruit verschijnt. Denk appelsien, banaan, ananas en perzik. Heerlijk fruitig en perfect in balans. Doet me zelfs heel even aan Clynelish denken. De sterkte is prima, de alcohol nagenoeg perfect geïntegreerd. Dit is smullen!

De afdronk is gezellig lang op meer van ’t zelfde. One trick pony, zei u? Maar als de truc zo mooi is, hoor je mij niet klagen.

Knappe vatselectie door die Luxemburgers. Dankjewel, Benny, voor dit mooie sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).