Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Kylver Series No. 10 Nauthiz, OB 2022, oloroso & first fill bourbon, 979 bts
Kleur: goud
ABV: 51.8%

Groots

Na de pas geproefde Kylver 9 ‘Hagalaz’ is hier al nummer tien, die naar de naam ‘Nauthiz’ luistert, een vatting van oloroso en first fill bourbon vaten. De rune Nauthiz betekent zoveel als ‘need-fire’, wat verwijst naar noodzaak en de onontkoombaarheid van het menselijke lijden. Hoe hard dit ook mag klinken, de rune betekent ook zoveel als de kracht van de mens om zijn lijden om te zetten in grootsheid en succes. Tot daar de rune-les. Laten we maar snel eens proeven of deze malt ook groots en succesvol is.

Hola! Deze neus is wel heel aantrekkelijk. Een rijke, aromatische geur van hazelnoten en een karrenvracht aan toffee komt mijn neusvleugels tegemoet, opgesmukt met karamel en origine chocolade. Maar wat hier met kop en schouders bovenuit steekt, is een heerlijke golf van demerara suiker die me heel even doet denken aan een rum van het bovenste schap. Heerlijk!

Hij is lekker olieachtig. Nee, maak daar maar romig van! Voelt luxueus aan in de mond. Naast de hazelnoten krijg ik nu ook mooie toetsen van marsepein en donkere chocolade met een flinke dosis kaneel en iets van butterscotch. Donkerzoet en sensueel. Dit is echt overheerlijk, geloof me.

De afdronk is lang, zacht kruidig en zoet op karamel.

Zonder enige twijfel het beste wat ik al uit Thurso heb mogen proeven. Kudos! Bedankt voor het sample, Glenn!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).