Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Ex-Bourbon Quarter Cask for The Nectar, OB 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Bananenchips

Toen ik afgelopen november het Spirits in the Sky festival bezocht, stond deze fles op tafel bij Wolfburn. Veel meer informatie dan wat er de fles staat kon ik hier niet over vinden. Het gaat om een ex-bourbon quarter cask dat op vatsterkte werd gebotteld voor The Nectar, Belgisch importeur van Wolfburn en tevens organisator van dit geweldige festival.

Het typische DNA van Wolfburn verschijnt hier ook onmiddellijk ten tonele op de neus: wit fruit, citrusschillen, bloemsuiker en een zachte toets van perzik met wat zoethout en witte peper. Hier schuilt onder de zachte laag van rook toch nog iets zoeter wat me aan ananas en banaan doet denken, met wat amandelpaste op de achtergrond. Mooi en fris. Door er een paar druppels water aan toe te voegen, vertoont de neus veel meer aardse toetsen en verschijnt er een verrassende toets van witte chocolade.

Prima body. Onmiddellijk een snoeperig zoetje als van bananenchips en Supermanlogos (perziksmaak), dat onmiddellijk een flink rokerige trap onder zijn kont krijgt. De turf wordt onmiskenbaar groot en geeft deze malt flink wat kracht. Dat neemt niet weg dat een subtiel zilt randje en wat houtkrullen zich kunnen tonen. Peper doet de boel ontvlammen. Dit is een krachtpatser. Verdund verliest hij wat van zijn punch, logischerwijze, wordt hij wel (nog) zoeter, maar ook iets scherper.

De afdronk is lang, rokerig en een ware strijd tussen zoete en zoute smaken. Erg goed, zelfs verdund.

Geweldige vatselectie van The Nectar, zoals we ondertussen van hen gewoon zijn.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).