Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Langskip, OB 2021, First Fill Bourbon casks
Kleur: witte wijn
ABV: 58%

Water!

Deze Langskip was één van de whisky’s die we aan het einde van onze distillery tour konden proeven en ik moet zeggen, ik was er wel tuk op. Dus mocht hij mee naar huis. En proef ik hem vandaag, terwijl ik nog eens door de foto’s blader op mijn laptop, opnieuw. Ik verbaas me opnieuw over de bijzonder bleke kleur van deze malt.

Croissants vers uit de oven, appels, peren en een hint van grapefruit is het eerst wat door mijn hoofd spookt bij het ruiken aan het glas. Geitenkaas en citrusschillen volgen. Pas na enkele minuten ademen krijg ik ook nog vanille en fermenterende druiven. Aangenaam en, ondanks het hoge ABV, niet brandend. Wordt beter met wat tijd in het glas. Na een dikke vijf minuten krijgt hij zelfs iets snoeperigs als van gedroogde abrikozen. Verdund (naar zo’n 50%) wordt hij aanzienlijk aangenamer. Nog meer vanille en wat graankoekjes verschijnen, een druppel bloemige honing en een zacht florale en licht herbale toets doen hun intrede. Stukken beter!

De body is erg licht, bijna waterachtig. Wit fruit en peper komen eerst, gevolgd door een trap tegen je tanden van de alcohol. Iets van vanille en honing komen de boel wat blussen. Maar hij is duidelijk jong en wat scherp. Water maakt hem iets olieachtiger en zorgt er voor dat je niet naar adem moet happen bij de eerste slok. Appels, peren en iets van witte wijn verschijnen. Dit is stukken beter, net als op de neus.

De afdronk is flink gepeperd en bitter naar het einde toe. Dat veranderd helaas niet als je er water bij gedaan hebt.

Water! Echt, het is onontbeerlijk om hier een aangename malt van te maken. Puur is hij te sterk en te scherp. Toen ik hem ter plekke proefde, vond ik ‘m stukken beter. Voor zover nog nodig, bewijst dat opnieuw dat plaats en tijd van grote invloed kunnen zijn op de ervaring.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).