Distilleerderij: Diamond Distillery
Regio: Guyana
Fles: Diamond 11 Year Old 2010 Port Mourant Still, Perfect Dram 2021, cask #47, 247 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.2%

Warme Asfalt

Van oorsprong is Port Mourant een suikerrietplantage, gelegen aan de kust in Guyana. Deze Diamond Rum werd op een Port Mourant still gestookt. Da’s een houten pot still. Deze werd gebotteld na 11 jaar rijping door het Nederlandse Perfect Dram. Het betreft een (bleke) single barrel rum.

Funky neus! Naast toffee, kaneel en toetsen van geroosterd fruit (aanrader!), krijg ik hier iets ziltig als van het sap waar augurken op zitten, chilipoeder en getoaste eik. Dan volgen vanille en zelfs iets van Graeffe suiker, wat op zich dan weer gevolgd wordt door de penetrante geur van warme asfalt. Heerlijk!

De aanzet is verrassend licht. Bananenchips, chilipeper, zeezout, rietsuiker, karamel, vanille… zoeter dan de neus deed vermoeden en minder funky ook. Dit is erg drinkbaar en… als ik heel eerlijk mag zijn… een beetje teleurstellend na die zalige neus. Begrijp me niet verkeerd, het is een heerlijke rum op smaak, maar de neus beloofde veel meer funkyness, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is dan weer bijzonder lang, flink gepeperd en krachtig. Een mooie balans tussen de zoete toetsen en de kruidigheid wordt hier bereikt.

De neus van deze rum was zonder meer uitstekend. De smaak en finish waren meer dan oké, dus alles samen een prima botteling die je je voor zo’n 70 EUR kan aanschaffen. Thx, Dieter!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).