Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Diamond 11 Year Old 2010 Port Mourant Still Guyana Perfect Dram

Tasting Notes Posted on wo, januari 18, 2023 16:31

Distilleerderij: Diamond Distillery
Regio: Guyana
Fles: Diamond 11 Year Old 2010 Port Mourant Still, Perfect Dram 2021, cask #47, 247 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.2%

Warme Asfalt

Van oorsprong is Port Mourant een suikerrietplantage, gelegen aan de kust in Guyana. Deze Diamond Rum werd op een Port Mourant still gestookt. Da’s een houten pot still. Deze werd gebotteld na 11 jaar rijping door het Nederlandse Perfect Dram. Het betreft een (bleke) single barrel rum.

Funky neus! Naast toffee, kaneel en toetsen van geroosterd fruit (aanrader!), krijg ik hier iets ziltig als van het sap waar augurken op zitten, chilipoeder en getoaste eik. Dan volgen vanille en zelfs iets van Graeffe suiker, wat op zich dan weer gevolgd wordt door de penetrante geur van warme asfalt. Heerlijk!

De aanzet is verrassend licht. Bananenchips, chilipeper, zeezout, rietsuiker, karamel, vanille… zoeter dan de neus deed vermoeden en minder funky ook. Dit is erg drinkbaar en… als ik heel eerlijk mag zijn… een beetje teleurstellend na die zalige neus. Begrijp me niet verkeerd, het is een heerlijke rum op smaak, maar de neus beloofde veel meer funkyness, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is dan weer bijzonder lang, flink gepeperd en krachtig. Een mooie balans tussen de zoete toetsen en de kruidigheid wordt hier bereikt.

De neus van deze rum was zonder meer uitstekend. De smaak en finish waren meer dan oké, dus alles samen een prima botteling die je je voor zo’n 70 EUR kan aanschaffen. Thx, Dieter!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Brandy: Adamus 20 Anos

Tasting Notes Posted on wo, januari 18, 2023 06:30

Distilleerderij: Adamus
Regio: Portugal
Fles: Adamus 20 Anos
Kleur: mahonie
ABV: 41.6%

Sigarenkistje

Ik beken, ik had nog nooit van Adamus gehoord. Blijkt een brandy te zijn uit Portugal en de versie in mijn glas heeft maar liefst 2 decennia gerijpt. Naast brandy produceren ze ook gin en likeuren in hun Levira Distillery, zo halverwege tussen Porto en Coimbra. De naam Adamus is dan weer van het Griekse Adamas afkomstig, wat diamant betekent en de vorm van de fles verklaart. De brandy die ik nu ga proeven wordt van de Baga druiven gemaakt.

De neus is mierzoet op allerhande donker fruit, een toets van rood fruit, een karrenvracht aan vanille en dat alles gepresenteerd in een sigarenkistje. Toffee een gekonfijte appelsienschillen steken de kop op, alsook een druppeltje balsamico en een hint van kurk (géén off-note).

De body is mooi olieachtig en de smaak een prima verderzetting van de neus, hoewel het iets complexer wordt met toetsen van geroosterde noten, nog meer balsamico en iets van walnoten. Een mooie bitterheid zorgt voor tegengas voor al het zoete, waardoor deze brandy echt mooi in balans komt.

De afdronk is lang, donkerzoet en een tikkeltje rokerig. Bevredigend.

Leuke brandy, die perfect smaakt na een rijke maaltijd. Reken op zo’n 70 tot 80 EUR voor deze mooie fles (en dan heb ik het niet enkel over de looks van de fles, maar ook over de inhoud). Dankjewel voor het sample, Rony!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).