Distilleerderij: Adamus
Regio: Portugal
Fles: Adamus 20 Anos
Kleur: mahonie
ABV: 41.6%

Sigarenkistje

Ik beken, ik had nog nooit van Adamus gehoord. Blijkt een brandy te zijn uit Portugal en de versie in mijn glas heeft maar liefst 2 decennia gerijpt. Naast brandy produceren ze ook gin en likeuren in hun Levira Distillery, zo halverwege tussen Porto en Coimbra. De naam Adamus is dan weer van het Griekse Adamas afkomstig, wat diamant betekent en de vorm van de fles verklaart. De brandy die ik nu ga proeven wordt van de Baga druiven gemaakt.

De neus is mierzoet op allerhande donker fruit, een toets van rood fruit, een karrenvracht aan vanille en dat alles gepresenteerd in een sigarenkistje. Toffee een gekonfijte appelsienschillen steken de kop op, alsook een druppeltje balsamico en een hint van kurk (géén off-note).

De body is mooi olieachtig en de smaak een prima verderzetting van de neus, hoewel het iets complexer wordt met toetsen van geroosterde noten, nog meer balsamico en iets van walnoten. Een mooie bitterheid zorgt voor tegengas voor al het zoete, waardoor deze brandy echt mooi in balans komt.

De afdronk is lang, donkerzoet en een tikkeltje rokerig. Bevredigend.

Leuke brandy, die perfect smaakt na een rijke maaltijd. Reken op zo’n 70 tot 80 EUR voor deze mooie fles (en dan heb ik het niet enkel over de looks van de fles, maar ook over de inhoud). Dankjewel voor het sample, Rony!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).