Eindelijk is het zover. De nieuwe Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare heeft het Whivie HQ bereikt. Na de Brora, Port Ellen, Glenury Royal en Pittyvaich releases (en laten we de Legendary Eight zeker niet vergeten!) is het nu tijd voor Port Dundas! Nu moet ik bekennen, toen ik de aankondiging voor het eerst zag en me realiseerde dat een gesloten grain distilleerderij de hoofdrol ging spelen, fronste ik heel even de wenkbrauwen. Maar nadat ik hem op een whiskyfestival geproefd had, wist ik meteen dat ik ook van deze een fles (of drie) wilde hebben, want het is weer een kunstwerkje geworden. Deze keer is het een creatie van de nieuwe Master Blender, Emma Walker, die in oktober 2021 in de voetsporen van de legendarische Jim Beveridge is gestapt. En naast Port Dundas (zo’n 2km ten noorden van Glasgow en gesloten sinds 2009) maakte Emma Walker ook gebruik van Cambus (tevens een gesloten grain distilleerderij, sinds 1993) en Cameronbridge, aangevuld met malt whisky’s uit de warehouses van Glenkinchie, Auchroisk, Dailuaine, Clynelish en (de zopas heropende) Brora. Het is dus een samenstelling van 7 whisky’s en wederom gebotteld op 43.8%. Amai, wat een lange inleiding, zeg. Laten we nu maar snel gaan proeven.