Brouwerij: Sint Bernardus
Regio: België
Fles: St Bernardus Christmas Ale 2022, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 10%

Kandijsiroop

Toen Benny VDB langskwam om wat whiskysamples op te halen, had hij drie flesjes kerstbier mee. Dit was er eentje van. Nu heb ik net de St Bernardus Christmas Ale 2021 geproefd en dit biertje zit op hetzelfde alcoholpercentage en werd geproduceerd met dezelfde ingrediënten (waaronder bruine suiker), dus verwacht ik dat de smaak erg gelijkend zal zijn. Ook deze schenkt een donker roodbruin en de kraag blijft even lang overeind staan als bij zijn broertje van vorig jaar. Het enige verschil dat ik meteen opmerk is het blauwe etiket in plaats van het groene (oh, ja, en de vervaldag). Proeven!

Ah, net als bij de versie van vorig jaar ontwaar ik hier mooie toetsen van gebakken banaan en kersen, hoewel ik moet bekennen dat hij net wat minder fruitig is. Zou het kunnen zijn dat dit te maken heeft met het feit dat dit biertje minder lang op fles heeft gezeten?

Hij is minder romig, maar nog steeds volmondig. Deze prikkelt meer, alsof er meer koolzuurgas op zit. Ook het rode fruit is minder prominent. Hier krijg ik vooral banaan en wat koffietoetsen. Maar lekker is het nog steeds. En dat bittertje als van een tamme kastanje dat ik nog had op de editie van 2021 heb ik hier totaal niet. Dit is zoet met een heel licht zuurtje. Desalniettemin ook erg lekker.

Pas in de afdronk, die best zoet begint, verschijnt er naar het einde toe een licht bittere toets van chicorei.

Ik vond de versie van 2021 eerlijk gezegd beter. Dus… de volgende keer de Christmas Ale aanschaffen en een jaar in de kelder zetten! Dankjewel, Benny. Ik kijk alvast uit naar je volgende bezoek!

Geproefd door Mark Dermul op 22-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)