Brouwerij: Sint Bernardus
Regio: België
Fles: St Bernardus Christmas Ale 2021, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 10%

Banaan

We kennen St Bernardus – de brouwerij uit Watou – wellicht voornamelijk voor zijn Abt 12 die de alternatieve versie is voor de Westvleteren XII (en ik vind de Abt nog net iets lekkerder!). Maar zoals het elke goeie brouwerij betaamt, maken ze ook hier een Christmas Ale. Het is dus een quadrupel met een alcoholpercentage van maar liefst 10%. Hij schenkt een donker roodbruin (je moet hem tegen het licht houden om dat te zien, anders lijkt hij wel zo donker als kandijsiroop) met een mooie schuimkraag van minuscule belletjes die lang blijven staan.

Van kandijsiroop gesproken… dat ruik ik meteen! Dit bier ruikt eveneens verrassend fruitig. Ik krijg ook onmiskenbare toetsen van gebakken banaan en kersen, perzik en gekonfijte peren. Erg zoet en uitnodigend.

Hij is lekker romig, bijna. Volmondig. Opnieuw banaan, maar dit keer met bruine suiker. Overrijp rood fruit en een lekker bittertje als van een tamme kastanje. Prima in balans.

Zoete en zacht bittere afdronk die relatief lang blijft hangen.

Dit bier doet het wellicht erg goed bij het dessert of bij een wildschotel. En dan vooral met kerst, natuurlijk, dat spreekt. Met dank aan Benny VDB voor het flesje!

Geproefd door Mark Dermul op 21-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)