Bottelaar: Famille Vallein-Tercinier
Regio: Frankrijk
Fles: VT 46 Small Batch Vallein-Tercinier
Kleur: goud
ABV: 46%

Erkenning

Het huis Vallein-Tercinier behoeft nog amper een introductie voor zij die al iets of wat van cognac houden. Maar wat vandaag in het glas zit, is toch een specialleke. Het betreft hun VT 46 Small Batch, wat dus een gelimiteerde uitgave is – zonder verdere leeftijdsaanduiding – van hun cognac, versneden naar 46%. We kunnen u verklappen dat het een combinatie is van twee eaux-de-vie, namelijk Fins Bois – een terroir dat flink in opmars is – waarvan de cognac maar liefst 25 jaar gerijpt heeft, samengevoegd met de minder bekende Bon Bois – in dit geval 15 jaar gerijpt. Klinkt een beetje als een blend (om even de Schotse whiskyterminologie te hanteren), maar dan wel van de hoogste orde, want het resultaat is een heerlijke cognac.

Prachtige panoplie aan fruit met limoen, appelsien en perzik vooraan, gevolgd door groene banaan, kamille, honing en lentebloesems. Nog wat anijs op de achtergrond. Fris en levendig.

Zijdezacht op de tong, zachte prikkel van het hout maar de fruitigheid bereikt ongekende hoogtes. Limoen, appelsien en perzik tekenen wederom present, maar worden mooi aangevuld met passievrucht, pompelmoes en zelfs wat mango. De kruidigheid neemt lichtjes toe met heerlijke toetsen van gekonfijte gember. Dit is gevaarlijk toegankelijk.

De afdronk is lang, warm met lichte toetsen van eik op het sterfbed.

Ik word vaak ingefluisterd dat cognac een after dinner dram is. En dat is het zeker. Maar deze kan naar mijn mening perfect als aperitief dienen. Vloeken in de kerk? I don’t care. Heerlijk toegankelijk fruitbommetje op prima sterkte. Da’s iets voor whiskydrinkers, eerlijk gezegd. Fijn dat Fins Bois en Bon Bois eindelijk ook eens wat erkenning krijgen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).