Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: VT 46 Small Batch Vallein-Tercinier

Tasting Notes Posted on 12/12/2022 16:58

Bottelaar: Famille Vallein-Tercinier
Regio: Frankrijk
Fles: VT 46 Small Batch Vallein-Tercinier
Kleur: goud
ABV: 46%

Erkenning

Het huis Vallein-Tercinier behoeft nog amper een introductie voor zij die al iets of wat van cognac houden. Maar wat vandaag in het glas zit, is toch een specialleke. Het betreft hun VT 46 Small Batch, wat dus een gelimiteerde uitgave is – zonder verdere leeftijdsaanduiding – van hun cognac, versneden naar 46%. We kunnen u verklappen dat het een combinatie is van twee eaux-de-vie, namelijk Fins Bois – een terroir dat flink in opmars is – waarvan de cognac maar liefst 25 jaar gerijpt heeft, samengevoegd met de minder bekende Bon Bois – in dit geval 15 jaar gerijpt. Klinkt een beetje als een blend (om even de Schotse whiskyterminologie te hanteren), maar dan wel van de hoogste orde, want het resultaat is een heerlijke cognac.

Prachtige panoplie aan fruit met limoen, appelsien en perzik vooraan, gevolgd door groene banaan, kamille, honing en lentebloesems. Nog wat anijs op de achtergrond. Fris en levendig.

Zijdezacht op de tong, zachte prikkel van het hout maar de fruitigheid bereikt ongekende hoogtes. Limoen, appelsien en perzik tekenen wederom present, maar worden mooi aangevuld met passievrucht, pompelmoes en zelfs wat mango. De kruidigheid neemt lichtjes toe met heerlijke toetsen van gekonfijte gember. Dit is gevaarlijk toegankelijk.

De afdronk is lang, warm met lichte toetsen van eik op het sterfbed.

Ik word vaak ingefluisterd dat cognac een after dinner dram is. En dat is het zeker. Maar deze kan naar mijn mening perfect als aperitief dienen. Vloeken in de kerk? I don’t care. Heerlijk toegankelijk fruitbommetje op prima sterkte. Da’s iets voor whiskydrinkers, eerlijk gezegd. Fijn dat Fins Bois en Bon Bois eindelijk ook eens wat erkenning krijgen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Prunier 74 Year Old 1946 Grande Champagne

Tasting Notes Posted on 12/12/2022 12:57

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 74 Year Old 1946 Grande Champagne for The Purist Belgium 2022, 30 bts
Kleur: brons
ABV: 49.5%

Succulent

Ik vind het echt moeilijk te vatten dat dit vat cognac te slapen gelegd werd in 1946. Beeld het u even in. De Tweede Wereldoorlog is nog maar net beëindigd, Frankrijk is nog in volle wederopbouw. Hirohito, de Japanse keizer, verklaart op de radio dat hij een mens is en geen godheid, Paul Henri Spaak wordt de eerste voorzitter van de Verenigde Naties en in Parijs wordt Interpol opgericht en de bikini voorgesteld. Om maar iets te noemen. En wij? Wij proeven een cognac die 74 jaar lang te slapen lag in een kelder in het zuidwesten van Frankrijk.

De neus is rond, rijk en zijdezacht. Helder op flink wat fruit en pruimtabak. Qua fruit durf ik te beweren dat ik rabarber en kweepeer heb, maar ook verse vijgen en gebakken appeltjes en een enkele, lekker sappige appelsien. Late abrikozen, gesuikerde en gekonfijte citroenschillen en een takje eucalyptus. Heerlijk!

Olieachtig en mondvullend, zacht gekruid en heerlijk fruitig. Donkerzoet op appels, peren, appelsien, rabarber, kaneel en kruidnagel. Wat okkernoten op de achtergrond. Maakt de mond lekker warm. Maar helemaal niet droog! Dit blijft fris en monter ondanks de leeftijd. Straf!

De afdronk is lang, zoet, kruidig en pas helemaal aan het einde een tikkeltje drogend.

Succulent! Ik kreeg het gulle sample in de handen gedrukt door Jeroen van The Bonding Dram, waarvoor dank. De fles is in zijn shop te krijgen voor zo’n 700 EUR. Klinkt duur, maar is elke cent waard voor deze cognac die bijna driekwarteeuw oud is!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Prunier 53 Year Old 1967 Grande Champagne

Tasting Notes Posted on 12/12/2022 06:55

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 53 Year Old 1967 Grande Champagne for The Purist Belgium 2022, 54 bts
Kleur: brons
ABV: 51.9%

Speels & Snoeperig

Liquid History? Jazeker. Dit vat eau-de-vie werd in 1967 te slapen gelegd om 53 jaar later als een prachtige cognac gebotteld te worden door The Purist, een Belgisch onafhankelijk bottelaar. Slechts 54 flessen zijn (waren?) beschikbaar. 1967 is het jaar waarin de laatste stoomlocomotief van het Belgische sporennet verdwijnt, de eerste hoogoven van Sidmar in gebruik wordt genomen, Jacques Brel zijn laatste concert geeft, de alcoholtest voor automobilisten wordt ingevoerd in ons land, Eddy Merckx in Heerlen wereldkampioen wielrennen wordt, Che Guevara in opdracht van de CIA door het Boliviaanse leger wordt geëxecuteerd en men in Zweden overschakelt van links- naar rechtsrijden. Deze cognac… dat wordt ongetwijfeld genieten.

Verrassend frisse en bijna speelse neus op mandarijntjes uit blik, pruimenlikeur en iets heel erg floraal. Zelfs een tikkeltje geparfumeerd. Snoeperig zoet! En absoluut uitnodigend.

Delicate structuur en meteen wat pikant op allerhande houtkruiden met kruidnagel en zwarte peper op kop, gevolgd door een panoplie aan fruit. Wederom mandarijn, maar nu ook frisse, jonge appeltjes, sappige peren en enkele verloren gelopen rozijntjes. Dit is wel heel erg prettig.

De afdronk is licht drogend, blijft kruidig warm tot het eind en geeft opnieuw iets geparfumeerd op het sterfbed.

Dit is een eau-de-cologne, maar eau-de-cognac! Met dank aan Jeroen van The Bonding Dram voor het gulle sample. De fles is bij hem te koop voor zo’n 400 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).