Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 74 Year Old 1946 Grande Champagne for The Purist Belgium 2022, 30 bts
Kleur: brons
ABV: 49.5%

Succulent

Ik vind het echt moeilijk te vatten dat dit vat cognac te slapen gelegd werd in 1946. Beeld het u even in. De Tweede Wereldoorlog is nog maar net beëindigd, Frankrijk is nog in volle wederopbouw. Hirohito, de Japanse keizer, verklaart op de radio dat hij een mens is en geen godheid, Paul Henri Spaak wordt de eerste voorzitter van de Verenigde Naties en in Parijs wordt Interpol opgericht en de bikini voorgesteld. Om maar iets te noemen. En wij? Wij proeven een cognac die 74 jaar lang te slapen lag in een kelder in het zuidwesten van Frankrijk.

De neus is rond, rijk en zijdezacht. Helder op flink wat fruit en pruimtabak. Qua fruit durf ik te beweren dat ik rabarber en kweepeer heb, maar ook verse vijgen en gebakken appeltjes en een enkele, lekker sappige appelsien. Late abrikozen, gesuikerde en gekonfijte citroenschillen en een takje eucalyptus. Heerlijk!

Olieachtig en mondvullend, zacht gekruid en heerlijk fruitig. Donkerzoet op appels, peren, appelsien, rabarber, kaneel en kruidnagel. Wat okkernoten op de achtergrond. Maakt de mond lekker warm. Maar helemaal niet droog! Dit blijft fris en monter ondanks de leeftijd. Straf!

De afdronk is lang, zoet, kruidig en pas helemaal aan het einde een tikkeltje drogend.

Succulent! Ik kreeg het gulle sample in de handen gedrukt door Jeroen van The Bonding Dram, waarvoor dank. De fles is in zijn shop te krijgen voor zo’n 700 EUR. Klinkt duur, maar is elke cent waard voor deze cognac die bijna driekwarteeuw oud is!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).