Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 53 Year Old 1967 Grande Champagne for The Purist Belgium 2022, 54 bts
Kleur: brons
ABV: 51.9%

Speels & Snoeperig

Liquid History? Jazeker. Dit vat eau-de-vie werd in 1967 te slapen gelegd om 53 jaar later als een prachtige cognac gebotteld te worden door The Purist, een Belgisch onafhankelijk bottelaar. Slechts 54 flessen zijn (waren?) beschikbaar. 1967 is het jaar waarin de laatste stoomlocomotief van het Belgische sporennet verdwijnt, de eerste hoogoven van Sidmar in gebruik wordt genomen, Jacques Brel zijn laatste concert geeft, de alcoholtest voor automobilisten wordt ingevoerd in ons land, Eddy Merckx in Heerlen wereldkampioen wielrennen wordt, Che Guevara in opdracht van de CIA door het Boliviaanse leger wordt geëxecuteerd en men in Zweden overschakelt van links- naar rechtsrijden. Deze cognac… dat wordt ongetwijfeld genieten.

Verrassend frisse en bijna speelse neus op mandarijntjes uit blik, pruimenlikeur en iets heel erg floraal. Zelfs een tikkeltje geparfumeerd. Snoeperig zoet! En absoluut uitnodigend.

Delicate structuur en meteen wat pikant op allerhande houtkruiden met kruidnagel en zwarte peper op kop, gevolgd door een panoplie aan fruit. Wederom mandarijn, maar nu ook frisse, jonge appeltjes, sappige peren en enkele verloren gelopen rozijntjes. Dit is wel heel erg prettig.

De afdronk is licht drogend, blijft kruidig warm tot het eind en geeft opnieuw iets geparfumeerd op het sterfbed.

Dit is een eau-de-cologne, maar eau-de-cognac! Met dank aan Jeroen van The Bonding Dram voor het gulle sample. De fles is bij hem te koop voor zo’n 400 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).