Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier Lot 68 Grande Champagne for The Purist Belgium 2022, 870 bts
Kleur: brons
ABV: 52.8%

Peperkoek

Lot 68 betekent normaliter dat het allemaal om eau-de-vie uit 1968 gaat, maar in tegenstelling tot een zogenaamde vintage beschikt de distallateur in dit geval niet over de nodige papieren die hier een vintage van zouden gemaakt hebben. Dat laten wij niet aan ons hartje komen. We hebben het hier nog steeds over een cognac die zo’n 54 jaar doorbracht in de kelders van Prunier alvorens The Purist Belgium, aka Ivo Drabs, het vat liet bottelen voor de Belgische markt. Het jaar waarin dit vat afgevuld werd, opende het Hellend Vlak van Ronquières, wordt Martin Luther King vermoord in Memphis, gaat de allereerste editie van de Special Olympics door, Legoland wordt geopend, de Fabeltjes krant kent zijn debuut, Richard Nixon wint de verkiezingen in de USA en de Tupolev Tu-144, ’s werelds eerste supersonische passagiersvliegtuig, maar zijn eerste vlucht.

Heerlijk aromatische neus op gekonfijte appelsien, peperkoek, kaneel en leder. Zachte hint van walnoten. Lekker snoeperig.

Op de tong prikkelt hij met flink wat peper, kruidnagel en tannine, alvorens appelsien en roze pompelmoes alsook wat papaya (echt waar) en pruimen zich laten zien. Wel onmiddellijk verrassend drogend; gelukkig zonder dat het storend wordt.

De afdronk is lang, bijzonder kruidig, bitterzoet en duurt een eeuwigheid. Mijn mond blijft wel compleet achter.

Reken op zo’n 400 EUR, wat eigenlijk spotgoedkoop is voor een cognac van meer dan een halve eeuw oud. Verkrijgbaar bij The Bonding Dram, waar ik ook het sample vandaan heb, waarvoor dank!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).