Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Prunier Lot 68 Grande Champagne

Tasting Notes Posted on 11/12/2022 16:55

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier Lot 68 Grande Champagne for The Purist Belgium 2022, 870 bts
Kleur: brons
ABV: 52.8%

Peperkoek

Lot 68 betekent normaliter dat het allemaal om eau-de-vie uit 1968 gaat, maar in tegenstelling tot een zogenaamde vintage beschikt de distallateur in dit geval niet over de nodige papieren die hier een vintage van zouden gemaakt hebben. Dat laten wij niet aan ons hartje komen. We hebben het hier nog steeds over een cognac die zo’n 54 jaar doorbracht in de kelders van Prunier alvorens The Purist Belgium, aka Ivo Drabs, het vat liet bottelen voor de Belgische markt. Het jaar waarin dit vat afgevuld werd, opende het Hellend Vlak van Ronquières, wordt Martin Luther King vermoord in Memphis, gaat de allereerste editie van de Special Olympics door, Legoland wordt geopend, de Fabeltjes krant kent zijn debuut, Richard Nixon wint de verkiezingen in de USA en de Tupolev Tu-144, ’s werelds eerste supersonische passagiersvliegtuig, maar zijn eerste vlucht.

Heerlijk aromatische neus op gekonfijte appelsien, peperkoek, kaneel en leder. Zachte hint van walnoten. Lekker snoeperig.

Op de tong prikkelt hij met flink wat peper, kruidnagel en tannine, alvorens appelsien en roze pompelmoes alsook wat papaya (echt waar) en pruimen zich laten zien. Wel onmiddellijk verrassend drogend; gelukkig zonder dat het storend wordt.

De afdronk is lang, bijzonder kruidig, bitterzoet en duurt een eeuwigheid. Mijn mond blijft wel compleet achter.

Reken op zo’n 400 EUR, wat eigenlijk spotgoedkoop is voor een cognac van meer dan een halve eeuw oud. Verkrijgbaar bij The Bonding Dram, waar ik ook het sample vandaan heb, waarvoor dank!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Prunier Vintage 1989 Petite Champagne

Tasting Notes Posted on 11/12/2022 12:48

Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier Vintage 1989 Petite Champagne for The Purist Belgium 2022, 582 bts
Kleur: brons
ABV: 59%

Truffels

The Purist Belgium is een bottelaar van cognac gevestigd in Bonheiden. Hij brengt geweldige liquid naar onze contreien van het huis Prunier. Het is dankzij Ivo dat het één van mijn favoriete cognacs geworden is. In het glas zit een Vintage 1989. Het feit dat het om een vintage gaat – in tegenstelling tot een ‘Lot 89’ – betekent dat deze vaten wel degelijk allemaal in 1989 met eau-de-vie werden gevuld, verzegeld en van de nodige papieren voorzien. Wie 1989 zegt, zegt val van de Berlijnse muur, maar er is meer gebeurd in dat jaar natuurlijk. Zaïre zegt het samenwerkingsverdrag met België op, de Duivelsverzen van Rushdie worden verbrand, George Bush sr. wordt de 41e president van de USA, de VTM gaat voor het eerst in uitzending, de Exxon Valdez slaat lek voor de kust van Alaska, het protest op het Chinese Tiananmenplein voltrekt zich en Samson en Gert maken hun debuut op de Vlaamse buis, terwijl de Simpsons hetzelfde doen op de Amerikaanse televisie. Genoeg geschiedenis, tijd om te proeven!

Subtiele neus op appelsien en een handjevol noten: hazelnoten, walnoten en amandelen. Erg zacht en delicaat, met slechts een hint van tannine. Erg uitnodigend.

Op de tong blijft er weinig over van die subtiliteit. Onmiddellijk erg krachtig en kruidig op een panoplie van appelsienschillen en kastanjes, noten en wat aardse toetsen als van de witte truffels. Minder zoet dan verwacht, maar wel wederom erg aangenaam. Wat late toetsen van chocoladetruffels.

De finish is zacht gepeperd, terwijl de appelsien plaats maakt voor walnoten.

Na pakweg 33 jaar op een eikenhouten vat is deze cognac uitgegroeid tot een heerlijke smaakbom met flink wat kruidigheid. Heerlijke after dinner drink. Pakweg 200 EUR. Te koop bij The Bonding Dram, weliswaar in een setje. Bedankt voor het genereuze sample, Jeroen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bas-Armagnac: Domaine de Baraillon 45 Year Old 1976 The Roots

Tasting Notes Posted on 11/12/2022 06:09

Distilleerderij: SCEA Claverie
Regio: Frankrijk
Fles: Bas Armagnac Domaine de Baraillon 45 Year Old 1976/2022 for The Roots, Barrique #6, 75 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44%

Bevestiging

Van Domaine de Baraillon heb ik al aardig wat lekkers geproefd. Ik heb zelfs nog een flesje 1973 en 1983 in de kast staan… En zie, hier is de allereerste onafhankelijke botteling – voor zover ik kan nagaan – van een 45-jarige Bas-Armagnac van dit huis. Niemand minder dan The Roots, de Belgische bottelaar die zijn entree niet miste in september 2022, komt met 75 flessen van dit goedje op vatsterkte op de markt.

Succulente neus op kandijsuiker, ahornsiroop, ingedikte cola (aanrader!), dessertwijn en pruimensap. Zachte kruidigheid. Heel erg aangenaam.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zacht kruidig op nootmuskaat, kaneel en gember. Het fruit keert terug in vol ornaat met pruimen en rozijnen op kop, aangevuld met iets wat me aan witte porto doet denken. Geen streepje hout, zelfs niet na al die jaren op vat. Geweldig.

De afdronk mag dan al niet bijzonder lang zijn, kort is hij ook niet. Maar wat hij zeker wel is, is erg soepel, zijdezacht en simpelweg zalig. Pas op het sterfbed verschijnt er zacht drogende tannine.

Zowel Baraillon als The Roots bevestigen bij deze nogmaals hun welverdiende reputatie. Proficiat Joren. Hier wordt ik heel erg blij van. En 152 EUR voor een flesje is van-de-pot-gerukt-goedkoop. Die gaat onder de kerstboom.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).