Distilleerderij: SCEA Claverie
Regio: Frankrijk
Fles: Bas Armagnac Domaine de Baraillon 45 Year Old 1976/2022 for The Roots, Barrique #6, 75 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44%

Bevestiging

Van Domaine de Baraillon heb ik al aardig wat lekkers geproefd. Ik heb zelfs nog een flesje 1973 en 1983 in de kast staan… En zie, hier is de allereerste onafhankelijke botteling – voor zover ik kan nagaan – van een 45-jarige Bas-Armagnac van dit huis. Niemand minder dan The Roots, de Belgische bottelaar die zijn entree niet miste in september 2022, komt met 75 flessen van dit goedje op vatsterkte op de markt.

Succulente neus op kandijsuiker, ahornsiroop, ingedikte cola (aanrader!), dessertwijn en pruimensap. Zachte kruidigheid. Heel erg aangenaam.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zacht kruidig op nootmuskaat, kaneel en gember. Het fruit keert terug in vol ornaat met pruimen en rozijnen op kop, aangevuld met iets wat me aan witte porto doet denken. Geen streepje hout, zelfs niet na al die jaren op vat. Geweldig.

De afdronk mag dan al niet bijzonder lang zijn, kort is hij ook niet. Maar wat hij zeker wel is, is erg soepel, zijdezacht en simpelweg zalig. Pas op het sterfbed verschijnt er zacht drogende tannine.

Zowel Baraillon als The Roots bevestigen bij deze nogmaals hun welverdiende reputatie. Proficiat Joren. Hier wordt ik heel erg blij van. En 152 EUR voor een flesje is van-de-pot-gerukt-goedkoop. Die gaat onder de kerstboom.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).