Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier Vintage 1989 Petite Champagne for The Purist Belgium 2022, 582 bts
Kleur: brons
ABV: 59%

Truffels

The Purist Belgium is een bottelaar van cognac gevestigd in Bonheiden. Hij brengt geweldige liquid naar onze contreien van het huis Prunier. Het is dankzij Ivo dat het één van mijn favoriete cognacs geworden is. In het glas zit een Vintage 1989. Het feit dat het om een vintage gaat – in tegenstelling tot een ‘Lot 89’ – betekent dat deze vaten wel degelijk allemaal in 1989 met eau-de-vie werden gevuld, verzegeld en van de nodige papieren voorzien. Wie 1989 zegt, zegt val van de Berlijnse muur, maar er is meer gebeurd in dat jaar natuurlijk. Zaïre zegt het samenwerkingsverdrag met België op, de Duivelsverzen van Rushdie worden verbrand, George Bush sr. wordt de 41e president van de USA, de VTM gaat voor het eerst in uitzending, de Exxon Valdez slaat lek voor de kust van Alaska, het protest op het Chinese Tiananmenplein voltrekt zich en Samson en Gert maken hun debuut op de Vlaamse buis, terwijl de Simpsons hetzelfde doen op de Amerikaanse televisie. Genoeg geschiedenis, tijd om te proeven!

Subtiele neus op appelsien en een handjevol noten: hazelnoten, walnoten en amandelen. Erg zacht en delicaat, met slechts een hint van tannine. Erg uitnodigend.

Op de tong blijft er weinig over van die subtiliteit. Onmiddellijk erg krachtig en kruidig op een panoplie van appelsienschillen en kastanjes, noten en wat aardse toetsen als van de witte truffels. Minder zoet dan verwacht, maar wel wederom erg aangenaam. Wat late toetsen van chocoladetruffels.

De finish is zacht gepeperd, terwijl de appelsien plaats maakt voor walnoten.

Na pakweg 33 jaar op een eikenhouten vat is deze cognac uitgegroeid tot een heerlijke smaakbom met flink wat kruidigheid. Heerlijke after dinner drink. Pakweg 200 EUR. Te koop bij The Bonding Dram, weliswaar in een setje. Bedankt voor het genereuze sample, Jeroen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).