Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 21 Year Old November 2019 Release
Kleur: goud
ABV: 46%

Memorabel

Ah, een officiële Highland Park van maar liefst 21 jaar oud, dat laat je niet zomaar passeren. Het was het slotstuk van onze tasting op de distilleerderij na afloop van onze rondleiding. De combinatie van het gezelschap, de locatie en de liquid in het glas, maakten daar een memorabel moment van. Eens kijken of ik er in de sereniteit van mijn bureau even hard van kan genieten.

Old school. Dat is het eerste wat door mijn hoofd spookt als ik deze malt aan de neus zet. Oude, stoffige boeken. Gevolgd door delicate florale toetsen van heide en wilde bloemen, wat op zich dan weer wordt aangevuld met abrikozen, appelsien en marsepein. Hazelnoten en pas geboend leder. En dan de turf: aanwezig zonder enige twijfel, maar subtiel en ondersteunend. Ja, dit is een grootse malt.

Op smaak laat het hout onmiddellijk van zich spreken met flink wat peper, nootmuskaat en woodsmoke. De heerlijke fruitige toetsen van de neus tekenen present, maar de turf is nu een pak minder subtiel. Deze malt wordt lekker krachtig en rijk met midpalate wat gebakken appels en crème brûlée op de koop toe. Walnoten en amandelen doen hun ding. En ik? Ik geniet met volle teugen.

De afdronk is niet bepaald kort, maar mocht wat mij betreft nog iets langer zijn. Naar het einde toe wordt hij lichtjes drogend. Dit is erg bevredigend.

Briljante HP.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).