Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 13 Year Old 1996 Douglas Laing Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on 08/12/2022 17:03

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 13 Year Old 1996/2010 Old Malt Cask, Douglas Laing, Refill Hogshead #DL5732, 325 bts
Kleur: goud
ABV: 50%

Hobbister

Deze Highland Park zit al bijna even lang op fles als dat hij heeft doorgebracht op het vat. Gebotteld in de populaire Old Malt Cask reeks van (toen nog) Douglas Laing op de traditionele 50%. Ik ben eens benieuwd.

Klassieke, aangename HP neus op allerhande wit fruit en amandelen, heidehoning en Hobbister turf. Tevens een hint van vers gezaagde planken en iets floraal. Dit staat mij onmiddellijk aan.

De body is prima, lekker volmondig. Bijna romig, zelfs. Wederom honing en wit fruit, maar de turf zorgt nu voor een veel meer uitgesproken rokerigheid die deze malt onmiddellijk gewicht en breedte geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. Dit is een erg klassieke HP en daar kunnen we alleen maar om juichen.

De afdronk is lekker lang, een beetje waxy (!) en zacht rokerig, maar vooral zoet. Ik ben fan.

Merci, Pat! Dat was genieten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Highland Park 21 Year Old November 2019 Release

Tasting Notes Posted on 08/12/2022 07:00

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 21 Year Old November 2019 Release
Kleur: goud
ABV: 46%

Memorabel

Ah, een officiële Highland Park van maar liefst 21 jaar oud, dat laat je niet zomaar passeren. Het was het slotstuk van onze tasting op de distilleerderij na afloop van onze rondleiding. De combinatie van het gezelschap, de locatie en de liquid in het glas, maakten daar een memorabel moment van. Eens kijken of ik er in de sereniteit van mijn bureau even hard van kan genieten.

Old school. Dat is het eerste wat door mijn hoofd spookt als ik deze malt aan de neus zet. Oude, stoffige boeken. Gevolgd door delicate florale toetsen van heide en wilde bloemen, wat op zich dan weer wordt aangevuld met abrikozen, appelsien en marsepein. Hazelnoten en pas geboend leder. En dan de turf: aanwezig zonder enige twijfel, maar subtiel en ondersteunend. Ja, dit is een grootse malt.

Op smaak laat het hout onmiddellijk van zich spreken met flink wat peper, nootmuskaat en woodsmoke. De heerlijke fruitige toetsen van de neus tekenen present, maar de turf is nu een pak minder subtiel. Deze malt wordt lekker krachtig en rijk met midpalate wat gebakken appels en crème brûlée op de koop toe. Walnoten en amandelen doen hun ding. En ik? Ik geniet met volle teugen.

De afdronk is niet bepaald kort, maar mocht wat mij betreft nog iets langer zijn. Naar het einde toe wordt hij lichtjes drogend. Dit is erg bevredigend.

Briljante HP.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).