Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 15 Year Old Viking Heart, OB 2021
Kleur: goud
ABV: 44%

Viking Heart

Toen we na de tour bij Highland Park doorheen de shop werden geloodst, viel mijn oog op deze keramische fles van Highland Park. Ik nam ze mee naar huis omdat het Dearly Beloved’s favoriet van de tasting was. Tijd om hem zelf nog een grondig aan de spreekwoordelijke tand te voelen.

Ah… de sherry casks hebben echt wel hun werk gedaan. Ik krijg naast karamel en honing een mooie toets van ontbijtgranen en café latté. De aandacht wordt weliswaar vooral getrokken door abrikozen, perzik en groene druiven. Nog een hint van melkchocolade met hazelnoten en dat alles gewikkeld in een zacht dekentje van rook. Erg goed!

De body mocht net iets meer om het lijf hebben, maar qua smaak zit dit zeker goed. Opnieuw abrikozen en perzik, weliswaar de gekonfijte versie deze keer. De turfrook keert weer en wordt relatief groot, terwijl peper en andere houtkruiden je mond helemaal warm maken. Karamel en koffie tekenen wederom present.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde, maar met een zachte toets van assen als van een drogend kampvuur op het sterfbed.

Dit doet me al veel meer denken aan de HP releases van weleer. Je telt hier wel zo’n 115 EUR voor neer, wat eerlijk gezegd een beetje veel is naar mijn goesting. Maar lekker is hij zeker wel. En de fles ziet er ook leuk uit.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).