Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 18 Year Old Viking Pride

Tasting Notes Posted on 07/12/2022 17:00

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 18 Year Old Viking Pride, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Viking Pride

Toen we na afloop van onze zo-goed-als-privé tour bij Highland Park in de tasting room werden uitgenodigd, was deze Highland Park één van de malts die we voor de kiezen kregen.

Oh, ja, deze neus is ronduit schitterend. Licht floraal met appels en peren, een mooie druppel honing en een erg zachte, bijna delicate rokerigheid. Ik durf ‘m bijna sexy noemen!

De body is goed. De smaak is erg goed! Wit en geel fruit met mooie invloeden van sherry. Denk nootmuskaat, abrikozentaart en gedroogd fruit. De turf is onmiskenbaar en zorgt voor een mooie rookontwikkeling die perfect in het verlengde ligt van de neus. De kruidigheid begint heftig, maar eens de malt zich wat gesetteld heeft op je tong, komt hij weer tot bedaren. Erg aangenaam.

De afdronk is eerder kort, maar wel aangenaam om kruidigheid en geel fruit met een florale toets.

Deze is zijn prijskaartje van zo’n 125 EUR helemaal waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Highland Park 15 Year Old Viking Heart

Tasting Notes Posted on 07/12/2022 06:59

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 15 Year Old Viking Heart, OB 2021
Kleur: goud
ABV: 44%

Viking Heart

Toen we na de tour bij Highland Park doorheen de shop werden geloodst, viel mijn oog op deze keramische fles van Highland Park. Ik nam ze mee naar huis omdat het Dearly Beloved’s favoriet van de tasting was. Tijd om hem zelf nog een grondig aan de spreekwoordelijke tand te voelen.

Ah… de sherry casks hebben echt wel hun werk gedaan. Ik krijg naast karamel en honing een mooie toets van ontbijtgranen en café latté. De aandacht wordt weliswaar vooral getrokken door abrikozen, perzik en groene druiven. Nog een hint van melkchocolade met hazelnoten en dat alles gewikkeld in een zacht dekentje van rook. Erg goed!

De body mocht net iets meer om het lijf hebben, maar qua smaak zit dit zeker goed. Opnieuw abrikozen en perzik, weliswaar de gekonfijte versie deze keer. De turfrook keert weer en wordt relatief groot, terwijl peper en andere houtkruiden je mond helemaal warm maken. Karamel en koffie tekenen wederom present.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde, maar met een zachte toets van assen als van een drogend kampvuur op het sterfbed.

Dit doet me al veel meer denken aan de HP releases van weleer. Je telt hier wel zo’n 115 EUR voor neer, wat eerlijk gezegd een beetje veel is naar mijn goesting. Maar lekker is hij zeker wel. En de fles ziet er ook leuk uit.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).