Bottelaar: The Scottish Brothers
Regio: Frankrijk
Fles: Scottish Brothers Lot 82, Petite Champagne, 70 bts
Kleur: brons
ABV: 44%

Archiac

Hoewel het huis waarvan deze cognac afkomstig is niet wordt prijsgegeven, weten we dat het om een eau-de-vie uit 1982 gaat die geproduceerd werd in de Petite Champagne. In Archiac om precies te zijn. Het enige cognachuis dat ik daar ken is Alain Lembert, maar dat wil niks zeggen. The Scottish Brothers bracht hiervan 70 flessen op de markt. Vreemde combinatie, toch? Schotse broers en cognac? Nou, één ervan ken ik relatief goed, da’s James Pithie. Hem kennende gaat dit wel lekker spul zijn.

Heerlijk fruitige en verrassend frisse neus op donker fruit, koffie, rozijntjes en frambozen. Hint van koffie en melkchocolade met pralinévulling. Licht floraal en snoeperig. Erg Uitnodigend.

De body is wat aan de lichte kant, maar lijkt aan gewicht te winnen naarmate je hem even in de mond houdt. Pittig gekruid, overigens. Nootmuskaat, kaneel en iets van koriander. Zoet en herbaal tegelijk. Naast het fruit dat ik al op de neus had, krijg ik hier nog wat karamel, gekonfijte appelsienschillen en iets van menthol. Bijzonder lekker, hoor.

Lange, snoeperig afdronk. Wordt zachtjes droog en laat een grote glimlach op mijn tronie achter.

Topselectie van James. Hoeven we natuurlijk niet van op te kijken… Verkrijgbaar bij The Bonding Dram voor 195 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).