Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Jean Luc Pasquet Lot 79 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 29/11/2022 16:13

Bottelaar: Jean Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean Luc Pasquet Lot 79 Grande Champagne, Grape of the Art, 273 bts
Kleur: koper
ABV: 52.3%

Machtig

De Duitse onafhankelijke bottelaar Grape of the Art komt wederom opzetten met een single cask cognac van Jean Luc Pasquet. Deze keer betreft het een cognac uit de Grande Champagne van maar liefst 41 jaar oud, te slapen gelegd in 1979. Hij rijpte op een vat uit de Limousin in een vochtige kelder en leverde nog 273 flessen op een vatsterkte van 52.3% op.

Fruitige neus op sultanas, pruimen, gekonfijte citrusvruchten en boerenboter. Amandelen en kastanjes. Iets van groene tuinkruiden. Zacht kruidig en erg uitnodigend.

Prima mondgevoel. Zoet en kruidig is het eerste wat me te binnen schiet. Nootmuskaat, kruidnagel, zwarte peper gevolgd door mandarijntjes, rozijntjes en abrikozenconfituur. Wordt verrassend helder. Gekonfijte ananas? Langzaam maar zeker lijkt hij waxy te worden om dan halverwege plots uit te drogen. Leuk!

De afdronk is geweldig: zoet en kruidig in het begint, bitter en droog op het sterfbed. Machtig.

Deze cognac werd op 3 november gelanceerd en… was na vier uur al uitverkocht. En ik moet bekennen, JLP staat in de top drie van mijn favoriete cognacs.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Scottish Brothers Lot 82 Petite Champagne

Tasting Notes Posted on 29/11/2022 12:12

Bottelaar: The Scottish Brothers
Regio: Frankrijk
Fles: Scottish Brothers Lot 82, Petite Champagne, 70 bts
Kleur: brons
ABV: 44%

Archiac

Hoewel het huis waarvan deze cognac afkomstig is niet wordt prijsgegeven, weten we dat het om een eau-de-vie uit 1982 gaat die geproduceerd werd in de Petite Champagne. In Archiac om precies te zijn. Het enige cognachuis dat ik daar ken is Alain Lembert, maar dat wil niks zeggen. The Scottish Brothers bracht hiervan 70 flessen op de markt. Vreemde combinatie, toch? Schotse broers en cognac? Nou, één ervan ken ik relatief goed, da’s James Pithie. Hem kennende gaat dit wel lekker spul zijn.

Heerlijk fruitige en verrassend frisse neus op donker fruit, koffie, rozijntjes en frambozen. Hint van koffie en melkchocolade met pralinévulling. Licht floraal en snoeperig. Erg Uitnodigend.

De body is wat aan de lichte kant, maar lijkt aan gewicht te winnen naarmate je hem even in de mond houdt. Pittig gekruid, overigens. Nootmuskaat, kaneel en iets van koriander. Zoet en herbaal tegelijk. Naast het fruit dat ik al op de neus had, krijg ik hier nog wat karamel, gekonfijte appelsienschillen en iets van menthol. Bijzonder lekker, hoor.

Lange, snoeperig afdronk. Wordt zachtjes droog en laat een grote glimlach op mijn tronie achter.

Topselectie van James. Hoeven we natuurlijk niet van op te kijken… Verkrijgbaar bij The Bonding Dram voor 195 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Bosteels Monte Cristo Sherrywood Cuvée

Tasting Notes Posted on 29/11/2022 07:11

Brouwerij: Bosteels
Regio: België
Fles: Bosteels Monte Cristo Sherrywood Cuvée, 330ml
Kleur: chocoladebruin
ABV: 11.5%

Chocolade milkshake

Brouwerij Bosteels uit Buggenhout is bij ons wellicht het best bekend omwille van hun Tripel Karmeliet of Kwak. Wellicht iets minder voor hun DeuS Brut de Flandres, maar waarschijnlijk helemaal niet voor deze Monte Cristo Sherrywood Cuvée. Het is een heerlijk degustatiebier – een Belgian Strong Dark Ale – die maar liefst 11 weken op een eigen sherryvat rijpte. Hij schenkt chocoladebruin met een beige kraag die relatief lang stand houdt.

Op de neus krijg ik allerhande noten, karamel en wat rood fruit. Chocolademelk! Erg zoet, maar erg lekker.

Hola! Da’s intens zoet, inderdaad. Doet me denken aan een chocolade milkshake, maar dan op steroïden. Lekker romig. De noten keren ook op smaak weer. Het rode fruit ook, maar minder uitgesproken dan op de neus. Nog iets van chicorei en gestoofd, gekarameliseerd witloof.

De afdronk is lang en mierzoet.

Dit is een vloeibaar dessertje en met zijn 11.5% ABV niet echt een doordrinker, maar een echt degustatiebier. Met een groot woord van dank aan mijn vriend Benny VDB die me dit flesje in de hand stopte. Erg van genoten.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)