Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tomintoul 16 Year Old, OB 2015
Kleur: goud
ABV: 40%

Kalk

Tomintoul is een jonge (°1964) en minder bekende distilleerderij die stilletjes aan timmert aan de weg. Hoewel ze nog steeds het overgrote deel van haar productie voor de blends van Whyte & Mackay levert, bottelen ze ook single malt. In mei 2021 nam ik deel aan een online masterclass, georganiseerd door importeur Cinoco, en deze zat in de line-up. Hij charmeerde zonder echt groots te zijn. Maar voor 50 EUR heb je wel een (h)eerlijke instapmalt, gemaakt van voornamelijk first fill bourbongerijpte en slechts een beetje sherrygerijpte Tomintoul.

Zachte neus op Granny Smith appels en LU-koekjes, pannacota, crème brûlée, vanille, kokosvlees, appelmoes en een hint van snuiftabak en kiezels. Wat bloemige honing en hazelnoten. Foutloos, maar braaf.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Naast de appels van de neus nu ook wat walnoten, Frosties en perensiroop, limoensap en vanille. Kersen en frambozen duiken op. Maar de kiezels zijn ook prominent aanwezig. Maak daar gerust kalk van. Zachte peper zorgt voor enige warmte.

In de afdronk, die eerder kort is, krijg ik een hint van venkel en tamme kastanjes.

Ik zei instapmalt en uiteraard heeft Tomintoul ook een 10-jarige, maar als je weet dat je deze voor 50 EUR kan kopen, is het maar een kleine moeite om hier mee te beginnen. Hij verdient het.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).