Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tomintoul 15 Year Old 2006 Klubb23 ‘The Phantom’

Tasting Notes Posted on di, november 22, 2022 16:20

Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tomintoul 15 Year Old 2006/2021, Klubb23 ‘The Phantom’, Monbazillac cask, 50bts
Kleur: koper
ABV: 54.0%

Schnapps

Belgisch bottelaar Klubb23 kon de hand leggen op een wel bijzonder vat van Tomintoul. Monbazillac, dames en heren. Een edelzoete witte wijn uit het zuiden van Frankrijk, onder Bergerac, ten oosten van Bordeaux en in de vallei van de Dordogne. Daarop mocht deze Tomintoul – voor de gelegenheid getooid met het label ‘The Phantom’ – 15 jaar lang rijpen.

Zoetzure neus op mandarijnen, bosbessen, kweepeerconfituur en vanille. Cadbury chocolade met stukjes Turks Fruit. Schnapps zoals ik die vaak na het skiën slurp zonder echt te weten waarvan ze gestookt werden. Kan echt van alles zijn. Hier net hetzelfde. Apart en zeer aangenaam.

Stevige body en onmiddellijk zoet en kruidig. Zeg maar pikant. Flink wat houtkrullen en chili. Maar dat krijgt het fruit er niet onder, hoor. De mandarijnen worden appelsienen, de chocolade wordt donker en bitter. Bij elke slok stel ik deze Tomintoul steeds meer op prijs.

De afdronk is een mengeling van mandarijntjes, hazelnoten en kersenlikeur.

Mijn 25e Tomintoul en wat voor één. Gedurfde vatkeuze. Thx, Dominic.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tomintoul 16 Year Old

Tasting Notes Posted on di, november 22, 2022 06:19

Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tomintoul 16 Year Old, OB 2015
Kleur: goud
ABV: 40%

Kalk

Tomintoul is een jonge (°1964) en minder bekende distilleerderij die stilletjes aan timmert aan de weg. Hoewel ze nog steeds het overgrote deel van haar productie voor de blends van Whyte & Mackay levert, bottelen ze ook single malt. In mei 2021 nam ik deel aan een online masterclass, georganiseerd door importeur Cinoco, en deze zat in de line-up. Hij charmeerde zonder echt groots te zijn. Maar voor 50 EUR heb je wel een (h)eerlijke instapmalt, gemaakt van voornamelijk first fill bourbongerijpte en slechts een beetje sherrygerijpte Tomintoul.

Zachte neus op Granny Smith appels en LU-koekjes, pannacota, crème brûlée, vanille, kokosvlees, appelmoes en een hint van snuiftabak en kiezels. Wat bloemige honing en hazelnoten. Foutloos, maar braaf.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Naast de appels van de neus nu ook wat walnoten, Frosties en perensiroop, limoensap en vanille. Kersen en frambozen duiken op. Maar de kiezels zijn ook prominent aanwezig. Maak daar gerust kalk van. Zachte peper zorgt voor enige warmte.

In de afdronk, die eerder kort is, krijg ik een hint van venkel en tamme kastanjes.

Ik zei instapmalt en uiteraard heeft Tomintoul ook een 10-jarige, maar als je weet dat je deze voor 50 EUR kan kopen, is het maar een kleine moeite om hier mee te beginnen. Hij verdient het.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).