Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tomintoul 15 Year Old 2006/2021, Klubb23 ‘The Phantom’, Monbazillac cask, 50bts
Kleur: koper
ABV: 54.0%

Schnapps

Belgisch bottelaar Klubb23 kon de hand leggen op een wel bijzonder vat van Tomintoul. Monbazillac, dames en heren. Een edelzoete witte wijn uit het zuiden van Frankrijk, onder Bergerac, ten oosten van Bordeaux en in de vallei van de Dordogne. Daarop mocht deze Tomintoul – voor de gelegenheid getooid met het label ‘The Phantom’ – 15 jaar lang rijpen.

Zoetzure neus op mandarijnen, bosbessen, kweepeerconfituur en vanille. Cadbury chocolade met stukjes Turks Fruit. Schnapps zoals ik die vaak na het skiën slurp zonder echt te weten waarvan ze gestookt werden. Kan echt van alles zijn. Hier net hetzelfde. Apart en zeer aangenaam.

Stevige body en onmiddellijk zoet en kruidig. Zeg maar pikant. Flink wat houtkrullen en chili. Maar dat krijgt het fruit er niet onder, hoor. De mandarijnen worden appelsienen, de chocolade wordt donker en bitter. Bij elke slok stel ik deze Tomintoul steeds meer op prijs.

De afdronk is een mengeling van mandarijntjes, hazelnoten en kersenlikeur.

Mijn 25e Tomintoul en wat voor één. Gedurfde vatkeuze. Thx, Dominic.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).