Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 26 Year Old Cadenhead 2019 for The Nectar, Bourbon Hogshead, 276 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46.9%

Okkernoten

Voor mijn 30e ontmoeting met deze Highland distilleerderij koos ik voor een 26-jarige Tullibardine gebotteld door Cadenhead, speciaal voor Belgisch importeur The Nectar. Deze werd gepresenteerd tijdens Spirits in the Sky, het beste whisky festival in de Benelux, weliswaar voor editie 2019.

De neus is alvast een schot in de roos! Lekker fruitig op abrikozen, mandarijnen en mango met een zacht bittere toets als van kastanjes of te lang getrokken fruitthee. Een karrenvracht aan okkernoten verschijnt na enkele minuten ademen. Appelsap en limoenolie. Aangenaam!

Hij is lekker vol van smaak, meer nog dat de reeds aangename neus deed vermoeden. Flink wat geel en oranje fruit met een wederom zacht bittere toets als van een druivenpit. Mooie kruidigheid die ondersteund zonder te domineren.

Op de middellange afdronk keren de okkernoten in vol ornaat weer, alsook wat vanille en moutsuikers.

Erg prettige Tulli. Nog te vinden voor zo’n 150 EUR. Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).