Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tullibardine 26 Year Old Cadenhead for The Nectar

Tasting Notes Posted on zo, november 20, 2022 16:18

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 26 Year Old Cadenhead 2019 for The Nectar, Bourbon Hogshead, 276 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46.9%

Okkernoten

Voor mijn 30e ontmoeting met deze Highland distilleerderij koos ik voor een 26-jarige Tullibardine gebotteld door Cadenhead, speciaal voor Belgisch importeur The Nectar. Deze werd gepresenteerd tijdens Spirits in the Sky, het beste whisky festival in de Benelux, weliswaar voor editie 2019.

De neus is alvast een schot in de roos! Lekker fruitig op abrikozen, mandarijnen en mango met een zacht bittere toets als van kastanjes of te lang getrokken fruitthee. Een karrenvracht aan okkernoten verschijnt na enkele minuten ademen. Appelsap en limoenolie. Aangenaam!

Hij is lekker vol van smaak, meer nog dat de reeds aangename neus deed vermoeden. Flink wat geel en oranje fruit met een wederom zacht bittere toets als van een druivenpit. Mooie kruidigheid die ondersteund zonder te domineren.

Op de middellange afdronk keren de okkernoten in vol ornaat weer, alsook wat vanille en moutsuikers.

Erg prettige Tulli. Nog te vinden voor zo’n 150 EUR. Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tullibardine 5 Year Old Dram Mor

Tasting Notes Posted on zo, november 20, 2022 06:17

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 5 Year Old Dram Mor, b. 2020, 1st Fill Ex-Oloroso Sherry, 355 bts
Kleur: brons
ABV: 56.0%

Rozijnen

Dit is wel een erg jonge Tullibardine, gebotteld door Schots onafhankelijk bottelaar Dram Mor. Hij rijpte amper 5 jaar op een 1st fill ex-oloroso sherryvat, wat zijn kleurtje verklaart.

Interessante neus. Zoet, uiteraard, op vijgen, pruimen en zelfs wat pruimtabak, maar aan de andere kant ook flink umami en wat dirty. Umami in de zin dat ik wat beef jerky heb alsook bruine jus van een varkensgebraad. Dirty omdat hij ook wat (niet-storende) toetsen van verf en modder biedt. Maar het is kandijsuiker die met de meeste aandacht gaat lopen.

Oh wow! Kaboom! Een explosie van fruit en tuinkruiden. Erg herbaal, hoor. Rucola hoestbonbons, pruimenconfituur, ahornsiroop, bouillon, honing, sherry en een karrenvracht aan rozijnen. Pruimtabak, appelsiensap, Jägermeister likeur, kirschwasser en roggebrood.

De afdronk wordt gedomineerd door licht bittere walnoten, terwijl appelsienschillen het laatste woord krijgen. Droog en zoet op het sterfbed.

Als je van een sherrybom houdt, dan is dit voor jou. Nog te vinden voor zo’n 65 EUR, wat niet goedkoop is voor zo’n jonge malt, toch? Maar lekker is hij alleszins.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).