Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 5 Year Old Dram Mor, b. 2020, 1st Fill Ex-Oloroso Sherry, 355 bts
Kleur: brons
ABV: 56.0%

Rozijnen

Dit is wel een erg jonge Tullibardine, gebotteld door Schots onafhankelijk bottelaar Dram Mor. Hij rijpte amper 5 jaar op een 1st fill ex-oloroso sherryvat, wat zijn kleurtje verklaart.

Interessante neus. Zoet, uiteraard, op vijgen, pruimen en zelfs wat pruimtabak, maar aan de andere kant ook flink umami en wat dirty. Umami in de zin dat ik wat beef jerky heb alsook bruine jus van een varkensgebraad. Dirty omdat hij ook wat (niet-storende) toetsen van verf en modder biedt. Maar het is kandijsuiker die met de meeste aandacht gaat lopen.

Oh wow! Kaboom! Een explosie van fruit en tuinkruiden. Erg herbaal, hoor. Rucola hoestbonbons, pruimenconfituur, ahornsiroop, bouillon, honing, sherry en een karrenvracht aan rozijnen. Pruimtabak, appelsiensap, Jägermeister likeur, kirschwasser en roggebrood.

De afdronk wordt gedomineerd door licht bittere walnoten, terwijl appelsienschillen het laatste woord krijgen. Droog en zoet op het sterfbed.

Als je van een sherrybom houdt, dan is dit voor jou. Nog te vinden voor zo’n 65 EUR, wat niet goedkoop is voor zo’n jonge malt, toch? Maar lekker is hij alleszins.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).