Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 13 Year Old 2008/2021 Claxton’s Exploration Series, Port Quarter Cask Finish
Kleur: koper
ABV: 50%

Zilt & Zoet

Deze relatief jonge Tobermory werd gefinisht op een klein portvaatje, een Port Quarter Cask. Dat gaat ongetwijfeld flink wat zoetigheid opleveren. Hij werd gebotteld in de zogenaamde Exploration Series.

Nou, dit doet me toch even twijfelen of het nu Tobermory dan wel Ledaig is, want er zitten flink wat zilte, maritieme toetsen in deze neus. Maar neen, turf heb ik niet echt. Wel een neus vol zilt waaronder een stoofpotje van wit fruit staat te pruttelen. Ik krijg ook nog wat rabarber, karamel en rode bessen.

Hij is lekker mondvullend, lichtjes pikant op nootmuskaat en kaneel, maar vooral krachtig en rijk. Het is een ware strijd tussen zoet en zilt. Het zoete vertaalt zich naar rode bessen, granaatappel en  rozijntjes, terwijl het zilte zich vertaalt naar brak water en kelp. Een mooie combo die voor een bevredigende complexiteit zorgen. Hier ben ik wel blij mee.

De afdronk is lang, zoet versus zilt, bevredigend en lang. Oh, wacht, dat zei ik al.

Reken op zo’n 100 EUR. Dankjewel, alweer, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).