Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tullibardine 6 Year Old 2015 Klubb23

Tasting Notes Posted on za, november 19, 2022 16:17

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 6 Year Old 2015/2021, Klubb23 for Nico Keysers, Port Pipe, 40 bts
Kleur: brons
ABV: 53.2%

Biker

De Belgische bottelaar Klubb23 bottelde deze jonge, op portovat gerijpte Tullibardine voor Nico Keysers, een biker. Het label zegt genoeg: One life – Live it! Er werden slechts 40 flesjes afgevuld. Ik verwacht me aan een zoete Tulli gezien het portovat, toch?

Ja, op de neus is het alvast een feest. Chocolade, bruin brood, gedroogde vijgen, natte wol (echt waar) en vermolmd hout. Frambozen op de achtergrond. Hoewel, het zouden ook aardbeien in een stoofpotje kunnen zijn. Opgelegde rozijnen! Hoe dan ook: ik vind dit lekker; en een beetje dirty.

De body is lekker olieachtig en mondvullend. Zoeter dan de neus deed vermoeden, hoor. Nu krijg ik flink wat donker fruit in de vorm van pruimen, rozijnen en dadels, maar ook gedroogde vijg en karamel. Perensiroop! Mooi gekruid op nootmuskaat, kruidnagel en wat chili peper. Pittig, maar behoeft geen water. Een hint van rode vetersnoep maakt het geheel compleet. Lekker!

De afdronk is lang, kruidig en warm. En zoet tot de dood.

Mooie vatselectie, hoor. Wat atypisch voor een Tulli, misschien, maar dat maakt hem net interessant. Thx, Dominic.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tobermory 13 Year Old 2008 Claxton’s

Tasting Notes Posted on za, november 19, 2022 06:16

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 13 Year Old 2008/2021 Claxton’s Exploration Series, Port Quarter Cask Finish
Kleur: koper
ABV: 50%

Zilt & Zoet

Deze relatief jonge Tobermory werd gefinisht op een klein portvaatje, een Port Quarter Cask. Dat gaat ongetwijfeld flink wat zoetigheid opleveren. Hij werd gebotteld in de zogenaamde Exploration Series.

Nou, dit doet me toch even twijfelen of het nu Tobermory dan wel Ledaig is, want er zitten flink wat zilte, maritieme toetsen in deze neus. Maar neen, turf heb ik niet echt. Wel een neus vol zilt waaronder een stoofpotje van wit fruit staat te pruttelen. Ik krijg ook nog wat rabarber, karamel en rode bessen.

Hij is lekker mondvullend, lichtjes pikant op nootmuskaat en kaneel, maar vooral krachtig en rijk. Het is een ware strijd tussen zoet en zilt. Het zoete vertaalt zich naar rode bessen, granaatappel en  rozijntjes, terwijl het zilte zich vertaalt naar brak water en kelp. Een mooie combo die voor een bevredigende complexiteit zorgen. Hier ben ik wel blij mee.

De afdronk is lang, zoet versus zilt, bevredigend en lang. Oh, wacht, dat zei ik al.

Reken op zo’n 100 EUR. Dankjewel, alweer, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).